Η συναισθηματική νοημοσύνη αυξάνεται με την ηλικία

Τα συναισθήματα είναι κάτι που μάς ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Είμαστε συναισθηματικά όντα και εκφράζουμε τα συναισθήματα με τον τρόπο μας, σχεδόν κάθε μέρα που περνάει.

Η ικανότητα έκφρασης και ο έλεγχος των συναισθημάτων είναι κάτι που οι ειδικοί αποκαλούν «συναισθηματική νοημοσύνη».

Η συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει ότι έχουμε την ικανότητα να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε και να απαντήσουμε στα συναισθήματα των άλλων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιείτε. Το κάνετε όταν υπολογίζετε την διάθεση ενός φίλου σας ή όταν ετοιμάζεστε να απαντήσετε με συμπόνια στον πόνο κάποιου άλλου. Με κάποιους τρόπους η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντική από την πνευματική νοημοσύνη.

Για να βαθμολογηθείτε ψηλά στην κλίμακα της συναισθηματικής νοημοσύνης, θα πρέπει να είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα των άλλων. Θα πρέπει να πιάνετε και να κατανοείτε τα λεκτικά σήματα, όπως τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος. Θα πρέπει, επίσης, να γίνετε καλοί στο να χρησιμοποιείτε τα συναισθήματα ως εφαλτήριο για τη σκέψη. Τα συναισθήματα μπορεί να υπαγορεύουν τι θα επιλέξετε να προσέχετε και πώς θα ξοδέψετε το χρόνο σας.

Η κατανόηση των συναισθημάτων είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας για τον καθορισμό της συναισθηματικής νοημοσύνης. Τα συναισθήματα μπορούν να εκφραστούν με μια ποικιλία νοημάτων. Οταν κάποιος είναι θυμωμένος μπορεί να έχει τρελαθεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Η κατανόηση της πηγής των συναισθημάτων των άλλων θα σάς βοηθήσει να τους καταλάβετε περισσότερο.

Το τελευταίο βασικό στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η διαχείριση των συναισθημάτων: Tων δικών σας και των ανθρώπων γύρω σας. Θα πρέπει να ανταποκρίνεστε κατάλληλα στα δικά σας συναισθήματα, αλλά και όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων.

Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο πώς αισθάνεστε καθώς μεγαλώνετε. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Berkley, ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η συναισθηματική νοημοσύνη και οι γνωστικές δεξιότητες μπορούν να αυξηθούν όταν ένα άτομο φτάσει στα 60 χρόνια του, δίνοντας έτσι σε πολλούς ηλικιωμένους ένα πλεονέκτημα όταν πρόκειται για τη διαπραγμάτευση των σχέσεων. Από τις προσωπικές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια, μέχρι τις σχέσεις με τους γιατρούς και τους παρόχους υγιειονομικής περίθαλψης, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το κλειδί για να τα βγάλει κανείς πέρα με τη ζωή. Η όλη εμπειρία των 60 και 70 χρόνων, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις κοινωνικές σχέσεις: Tη φροντίδα για τον εαυτό μας και τη φροντίδα για τους άλλους, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Berkley.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές ανέλυσαν πώς αντέδρασαν 144 υγιείς ενήλικες στα 20, στα 40 και στα 60 σε ουδέτερα, θλιμμένα και αηδιαστικά αποσπάσματα ταινιών. Αποδείχτηκε ότι οι ηλικιωμένοι τα πήγαν πολύ καλύτερα στο να δώσουν μια θετική παράμετρο σε μια αρνητική σκηνή, απ’ ό,τι οι νεότεροι συμμετέχοντες. Η πείρα της ζωής σε συνδυασμό με πολλά διδάγματα στην πορεία των χρόνων, τούς βοήθησαν να αυξήσουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη και έτσι να αισθανθούν λιγότερη οδύνη ή ενόχληση από τις αρνητικές εικόνες.

Πώς ακριβώς, όλο αυτό συνδέεται με μια υγιή γήρανση; Χρησιμοποιήστε την ανώτερη συναισθηματική σας νοημοσύνη για να μείνετε κοινωνικά ενεργοί και να ασχοληθείτε με τους ανθρώπους. Χρησιμοποιήστε την εμπειρία της ζωής σας και προσπαθήστε να δείτε ένα θετικό φως στις αγχωτικές καταστάσεις. Αυτή η συναισθηματική ικανότητα θα σάς μεταφέρει στην άλλη πλευρά, τη θετική, σε πολλά από τα σκαμπανεβάσματα που συναντά κανείς μεγαλώνοντας και θα ενισχύσει τελικά την ποιότητα της ζωής σας.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αρκετό από το χρόνο σας για να φροντίσετε τους άλλους και επιτρέψτε τους να φροντίσουν κι εκείνοι εσάς. Το να διατηρείτε πάντα μια συναισθηματική απόσταση δεν θα σας βοηθήσει να βρείτε την απόλαυση ή την άνεση που πρέπει να έχετε στο τελευταίο κομμάτι της ζωής σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει