Η θεραπεία της Regeneron μειώνει τους θανάτους μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα και αφορούν το κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της Covid-19 της Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί που συμμετείχαν σε μεγάλη βρετανική μελέτη, μειώνουν τους θανάτους σε νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν έχουν αναπτύξει δικά τους αντισώματα.

Η θεραπεία αυτή, η REGEN-COV, έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ για ανθρώπους με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της Covid-19, αλλά τα αποτελέσματα της ευρείας βρετανικής κλινικής δοκιμής RECOVERY παρέχουν τις πιο σαφείς μέχρι στιγμής αποδείξεις της αποτελεσματικότητάς της μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται.

Η εν λόγω έρευνα όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έδειξε ότι η θεραπεία αντισωμάτων μείωσε κατά ένα πέμπτο την θνησιμότητα 28 ημερών ανθρώπων που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid-19 και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είχε αναπτύξει αντισωματική απόκριση, οι οποίοι είναι γνωστοί ως οροαρνητικοί.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταφράζεται σε 6 λιγότερους θανάτους ανά 100 οροαρνητικούς ασθενείς που έλαβαν την θεραπεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δεν υπήρξε ευδιάκριτη επίδραση της θεραπείας σε αυτούς που είχαν αναπτύξει φυσική απόκριση αντισωμάτων και ήταν οροθετικοί.

«Οι άνθρωποι ήταν πάρα πολύ επιφυλακτικοί ότι οποιαδήποτε θεραπεία κατά αυτού του συγκεκριμένου ιού θα λειτουργούσε μέχρι την ώρα που ήρθαν στο νοσοκομείο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μάρτιν Λάντρεϊ, ο συνεπικεφαλής των ερευνητών στην δοκιμή που έγινε.

«Αν δεν έχετε δημιουργήσει δικά σας αντισώματα, πραγματικά θα επωφεληθείτε από την λήψη κάποιων», πρόσθεσε.

Η θεραπεία μείωσε επίσης τις ημέρες νοσηλείας αυτών που ήταν αρνητικοί και μείωσε τις πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, επεσήμανε επίσης ο Λάντρεϊ.

H Regeneron είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η θεραπεία της έδειξε να είναι αρκετά υποσχόμενη σε νοσηλευόμενους ασθενείς, πράγμα το οποίο εγγυάται την συνέχιση της δοκιμής της. Τα στοιχεία αυτά παρέχουν την πρώτη επιβεβαίωση σε μεγάλη κλίμακα αυτού του ισχυρισμού.

Συνολικά 9.785 ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19 κατανεμήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και στην πρώτη χορηγήθηκε η συνηθισμένη περίθαλψη συν τη θεραπεία συνδυασμού αντισωμάτων ενώ στη δεύτερη μόνο η συνηθισμένη περίθαλψη. Από αυτούς το 30% ήταν οροαρνητικοί.

Η δοκιμή της RECOVERY έδειξε επίσης ότι η δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές, και το φάρμακο για την αρθρίτιδα της Roche Actemra (τοσιλιζουμάμπη) μείωσαν τους θανάτους σε ασθενείς που νοσηλεύονταν.

Ενώ αυτές οι θεραπείες επικεντρώνονται στην φλεγμονή που προκαλείται από την αντίδραση στον νέο κοροναϊό, η θεραπεία της Regeneron, η οποία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων βιοτεχνολογίας που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα, μιμείται τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει την λοίμωξη.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε κάτι που βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον ιό», σημείωσε ο Λάντρεϊ, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες θεραπείες.

«Δεν είναι ότι κάνεις το ένα ή το άλλο. Αυτά τα οφέλη λειτουργούν προσθετικά σε αυτούς τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Στη «μάχη» της θεραπείας του κοροναϊού και άλλες εταιρείες

Έγκριση επείγουσας χρήσης χορηγήθηκε στις ΗΠΑ στις θεραπείες αντισωμάτων που αναπτύσσει η Eli Lilly & Co όπως και η Vir Biotechnology Inc με την GlaxoSmithKline Plc. Και οι δύο αυτές θεραπείες έχουν εγκριθεί για χρήση σε ήπιες ως μέτριες περιπτώσεις.

Την Τρίτη, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η δική της θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα δεν έδειξε να προστατεύει από την συμπτωματική Covid-19 ανθρώπους που είχαν εκτεθεί πρόσφατα στον νέο κοροναϊό, αν και συνεχίζονται άλλες δοκιμές του κοκτέιλ της ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας.

Ο Λάντρεϊ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της RECOVERY θα πρέπει να φέρουν αισιοδοξία σε όσους αναπτύσσουν άλλες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν σε κάποιους ασθενείς που νοσηλεύονται.

«Αυτό δημιουργεί δυνατότητες για πάρα πολλούς άλλους», σημείωσε.

«Ο κόσμος βλέπει λίγες αρνητικές δοκιμές και λέει “καλά αυτό ποτέ δεν θα λειτουργήσει” και επιλέγει να μην συνεχίσει και αποχωρεί και κάνει κάτι άλλο. (Όμως), αυτό είναι πάρα πολύ σαφώς η εικόνα που είχαμε από αυτήν την δοκιμή», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει