Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Οξφόρδης/ΑstraZeneca

Πράσινο φως άναψε η αρμόδια υπηρεσία MHRA στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca στη Βρετανία.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες φαινόταν πως το εμβόλιο της Οξφόρδης θα αργήσει και μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής, θεωρούσε απίθανο η έγκρισή του να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η Βρετανία, προχώρησε σήμερα στην έγκρισή του και έτσι το AZD1222 γίνεται έτσι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κοροναϊού που εγκρίνεται για χρήση στη χώρα, μετά από εκείνο της Pfizer κι η χορήγησή του αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου. Τα αποτελέσματα από τις περισσότερες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικό έως και κατά 90% στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κοροναϊό, ενώ ανεξάρτητη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιθεώρηση The Lancet μετά την εξέταση των στοιχείων της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης και της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πρόκειται για ένα ορόσημο στη μάχη κατά της πανδημίας στη Βρετανία, καθώς με την έγκριση του εμβολίου αυτού θα επεκταθεί μαζικά το πρόγραμμα του εμβολιασμού στον πληθυσμό, που αποσκοπεί στην επιστροφή στην κανονικότητα. Η Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca, που αρκούν για τον εμβολιασμό 50 εκατ. ανθρώπων.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε σήμερα τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να δώσει άδεια χρήσης στο εμβόλιο κατά της Covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας νωρίς σήμερα το πρωί. Η Βρετανία έγινε έτσι η πρώτη χώρα που εγκρίνει αυτό το εμβόλιο. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες. Και πρόσθεσε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης σχεδιάστηκε τους πρώτους μήνες του 2020, δοκιμάστηκε στον πρώτο εθελοντή τον Απρίλιο και έκτοτε πέρασε από κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. To συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε αδενοϊό, που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Ο ιός έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο, ενώ φέρει κι ένα έξτρα γονίδιο από το νέο κοροναϊό. Μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό το γονίδιο δημιουργεί την πρωτεΐνη ακίδα, που καλύπτει το κέλυφος του κορωνοϊού, διεγείροντας μια ανοσοαπόκριση που προστατεύει από τη μόλυνση.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν απαιτεί συνθήκες βαθιάς κατάψυξης για την αποθήκευσή του. Όπως και τα περισσότερα άλλα εμβόλια θα αποστέλλεται στα κέντρα εμβολιασμού με φορτηγά ψυγεία και θα διατηρείται σε ειδικά ψυγεία σε θερμοκρασίες μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου μακριά από το φως. Είναι επίσης φθηνότερο μέχρι στιγμής από όλα τα άλλα εμβόλια κατά του κοροναϊού και στοιχίζει κοντά στις 3 λίρες στη Βρετανία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει