Η υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φαίνεται πως μειώνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα αν είναι άπαχες ζωικές πρωτεΐνες όπως αυτές που προέρχονται από τα ψάρια.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nanjing στην Κίνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

«Οι άνθρωποι με υψηλότερα ποσά ζωικών πρωτεϊνών στη διατροφή τους είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λίγες ή καθόλου πρωτεΐνες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Xinfeng Liu.

Για κάθε επιπλέον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα οι άνθρωποι μείωναν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 26%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Αν η πρόσληψη πρωτεϊνών του καθενός ήταν σε αυτό το επίπεδο, θα μεταφραζόταν σε περίπου 1,4 εκατ. λιγότερους θανάτους και ένα μειωμένο επίπεδο αναπηρίας από εγκεφαλικά επεισόδια το χρόνο παγκοσμίως», είπε ο Liu μιλώντας στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ζωική πρωτεΐνη προσφέρει περισσότερες από δύο φορές το προστατευτικό όφελος από εγκεφαλικό επεισόδιο, απ’ ό,τι οι πρωτεΐνες που προέρχονται από φυτικές πηγές.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν, ωστόσο, πως τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι εξαιρετικά απόλυτα. Πολλές πηγές ζωικής πρωτεΐνης συνοδεύονται επίσης με υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών, κάτι που τελικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Δεν νομίζω ότι η μελέτη αυτή σημαίνει πως το κοινό θα πρέπει να αρχίσει να τρέχει έξω και να τρώει χάμπουργκερ και κόκκινο κρέας. Είναι σημαντικό ότι πρέπει να εστιάσουμε συγκεκριμένα στην κατανάλωση πρωτεϊνών από άπαχες ζωικές πηγές ή ακόμα και από φυτικές πρωτεΐνες», λέει ο δρ Ralph Sacco, πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής Μίλερ στο Μαϊάμι.

Ο Liu σημείωσε ότι δύο από τις επτά μελέτες πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία και μία ακόμα στη Σουηδία, όπου οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα ψάρια απ’ ό,τι κόκκινο κρέας. Τα ψάρια έχουν και στο παρελθόν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί ακριβώς η πρωτεΐνη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα θρεπτικά συστατικά φαίνεται πως βοηθούν στην προστασία από τη σκλήρυνση των αρτηριών, την υψηλή πίεση και τον διαβήτη που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ποιότητα της πρωτεΐνης θα μπορούσε να εξηγήσει τη διαφορά στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου από τις ζωικές συγκριτικά με τις φυτικές πρωτεΐνες. Οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται «πλήρεις», επειδή περιέχουν όλα τα αμινοξέα που απαιτούνται από τον άνθρωπο, ενώ οι περισσότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι ελλιπείς. Οι χορτοφάγοι συχνά θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην διατροφή τους μια ευρεία ποικιλία πηγών φυτικής πρωτεΐνης, για να πάρουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζονται.

Από την άλλη, βέβαια, οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν μικρότερες ποσότητες κορεσμένου λίπους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές τονίζουν πως θα είναι λάθος οι άνθρωποι να επικεντρωθούν στην πρόσληψη πρωτεΐνης και να μην λαμβάνουν υπόψιν άλλους παράγοντες διατροφικών κινδύνων για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που χρειάζεται τον έλεγχο πολλών παραγόντων κινδύνου, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και η ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως επίσης οι άνθρωποι που καπνίζουν ή πίνουν, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει