Ηλικιωμένοι: Φτωχότερη όραση, μικρότερο προσδόκιμο ζωής;

Η εξασθένηση της όρασης σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους, μπορεί να συνδέεται με φτωχότερη επιβίωση, αναφέρει νέα μελέτη, που συνδέει την απώλεια όρασης με τον κίνδυνο θανάτου.

Στην έρευνα μετείχαν 2.500 άτομα ηλικίας από 65 έως 84 ετών αρχικά για τη διεξαγωγή της μελέτης και μετά από 6 και 8 χρόνια για να διαπιστωθεί εκ νέου η κατάστασή τους. Η απώλεια της όρασης με την πάροδο του χρόνου συνδέθηκε με έναν αυξανόμενο κίνδυνο θανάτου, κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Και παρόλο που η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα προσφέρει, ωστόσο, θεωρίες για τη σχέση ανάμεσα στην οπτική εξασθένηση και την μικρότερη επιβίωση, όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Sharon Christ του  Πανεπιστημίου Purdue στο West Lafayette της Ιντιάνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το φαινόμενο μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη σχέση της φτωχότερης όρασης με την ικανότητα του ηλικιωμένου να εκτελεί τις βασικές καθημερινές εργασίες του, όπως ψώνια, δουλειές του σπιτιού ή ακόμα και χρήση των ηλεκτρικών συσκευών.

Ο κίνδυνος θανάτου μεταξύ των ανθρώπων που είχαν δυσκολίες με τις βασικές καθημερινές εργασίες αυξήθηκε πάνω από 3% ετησίως κατά την περίοδο της μελέτης, έτσι ώστε έφτασε να είναι στο τέλος της μελέτης υψηλότερος κατά 31%.

Οι άνθρωποι που είχαν απώλεια όρασης μία σειρά στο κλασικό τεστ όρασης, παρουσίασαν αυξημένο κατά 16% κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια της μελέτης, λόγω της μείωσης της ικανότητάς τους να εκτελέσουν τις βασικές καθημερινές τους εργασίες, είπαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά γιατί ενισχύουν την ανάγκη για πρωτογενή πρόληψη των προβλημάτων όρασης. Βάζουν τους ανθρώπους στη διαδικασία να ελέγχουν τα μάτια τους και να διορθώνουν την όρασή τους με τη σωστή τοποθέτηση γυαλιών ή φακών επαφής», λέει η δρ Sharon Christ.

Η ομάδα του Purdue πιστεύει επίσης ότι η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι, εάν ένας ηλικιωμένος επιβαρύνεται με προβλήματα όρασης, η βοήθεια που θα του προσφερθεί για να ολοκληρώσει τις καθημερινές του εργασίες, μπορεί να τον βοηθήσει να ζήσει περισσότερο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει