Oι ηλικιωμένοι λειτουργούν καλύτερα τις πρωινές ώρες

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες που δοκιμάστηκαν σε γνωστικά τεστ το πρωί, απέδωσαν πολύ καλύτερα και ενεργοποίησαν τα ίδια εγκεφαλικά δίκτυα προσοχής και καταστολής της απόσπασης προσοχής με τους νεαρότερους ενήλικες.

Αυτό διαπίστωσε καναδική μελέτη, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές σε ό,τι αφορά την εγκεφαλική λειτουργία των ηλικιωμένων, ανάλογα με τα διαστήματα της ημέρας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychology and Aging.

«Η ώρα κατά την οποία έγιναν τα τεστ των ηλικιωμένων αποδείχτηκε ότι είχε τεράστια σημασία, καθώς οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ήταν πιο συγκεντρωμένοι και σε καλύτερη κατάσταση ώστε να μην αποσπάται η προσοχή τους το πρωί παρά το απόγευμα», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, John Anderson, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας, του Κέντρου Υγείας και Επιστημών Baycrest, του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Η βελτιωμένη γνωστική επίδοση το πρωί συσχετίστηκε με μεγαλύτερη ενεργοποίηση των περιφερειών ελέγχου προσοχής του εγκεφάλου, δηλαδή του ραμφοειδή προμετωπιαίου και του ανώτερου βρεγματικού φλοιού, που ήταν παρόμοια με εκείνη των νεαρών ενηλίκων», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το πώς τα ευρήματα της ομάδας του, μπορεί να είναι χρήσιμα στην πράξη για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας στις καθημερινές τους δραστηριότητες, ο Anderson είπε πως θα τους βοηθήσει να προγραμματίσουν τις πιο «προκλητικές διανοητικά» εργασίες τους για τις πρωινές ώρες, όπως είναι ο οικονομικός προϋπολογισμός, η διεκπεραίωση των φορολογικών τους θεμάτων, η επίσκεψη στο γιατρό, τα ψώνια, ακόμα και η ενασχόληση με μια άγνωστη συνταγή μαγειρικής.

Στη μελέτη 16 νεαρότεροι ενήλικες (19-30 ετών) και άλλοι 16 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (60-82 ετών) συμμετείχαν σε μια σειρά από τεστ μνήμης κατά τις απογευματινές ώρες 1-5 μ.μ. Τα τεστ συμπεριελάμβαναν τη μελέτη και στη συνέχεια την επαναφορά στη μνήμη μιας σειράς από εικόνες και συνδυασμούς λέξεων σε μια οθόνη υπολογιστή. Ασχετες λέξεις και εικόνες, επίσης περνούσαν μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, προκειμένου να τους αποσπάσουν την προσοχή. Κατά τη διάρκεια του τεστ, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων είχε σαρωθεί με λειτουργική μαγνητική τομογραφία, που επιτρέπει στους ερευνητές να εντοπίσουν με μεγάλη ακρίβεια, ποιες ακριβώς περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται.

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να δώσουν προσοχή στις άσχετες εικόνες και λέξεις και ως εκ τούτου να αποσπαστεί η προσοχή τους, συγκριτικά με τους νεαρότερους ενήλικες που ήταν σε θέση να εστιάσουν με μεγαλύτερη επιτυχία σ’ αυτό που τους ενδιέφερε και να μπλοκάρουν τις άσχετες πληροφορίες. Τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας επιβεβαίωσαν ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έδειξαν μικρότερη προσήλωση σε σύγκριση με τους νεαρότερους συμμετέχοντες. Πράγματι, οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου τις απογευματινές ώρες λειτουργούσαν στο «ρελαντί» δείχνοντας πως η ενεργοποίησή τους βρισκόταν στην «προεπιλεγμένη λειτουργία» (ένα σύνολο από περιοχές που ενεργοποιούνται όταν το άτομο αναπαύεται ή δεν σκέφτεται κάτι το ιδιαίτερο), παρουσιάζοντας έτσι δυσκολία εστίασης. Οταν ένα άτομο είναι πλήρως προσηλωμένο σε κάτι, η ενεργοποίηση της «προεπιλεγμένης λειτουργίας» και της ανάπαυσης καταστέλλονται.

Οι ηλικιωμένοι είναι… πρωινοί τύποι

Οταν 18 ηλικιωμένοι κλήθηκαν να κάνουν τα ίδια τεστ το πρωί (από τις 8 π.μ. έως τις 10:30 π.μ.) τα αποτελέσματά τους ήταν αισθητά καλύτερα. Παρακολούθησαν πολύ λιγότερο τις άσχετες εικόνες και λέξεις που πέρασαν από τους υπολογιστές απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που έκαναν τα τεστ τις απογευματινές ώρες και η «ψαλίδα» της διαφοράς τους με τους νεαρότερους ενήλικες έκλεισε σε σημαντικό βαθμό.

Επίσης, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που δοκιμάστηκαν το πρωί ενεργοποίησαν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που είχαν κάνει τους νεαρότερους ενήλικες να μπλοκάρουν με επιτυχία τις πληροφορίες που παρεμβλήθηκαν με σκοπό να τους αποσπάσουν την προσοχή. Αυτό δείχνει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο χρόνος που έκαναν τα τεστ οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τόσο για το πώς λειτουργούν, όσο και για το πώς παρουσιάζεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

«Η έρευνά μας είναι συνεπής με τις προηγούμενες εκθέσεις που δείχνουν ότι η ώρα της ημέρας που ταιριάζει στο κιρκαδικό μοτίβο διέγερσης, μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να αντισταθούν σε ό,τι επιχειρεί να τους αποσπάσει την προσοχή και τη συγκέντρωση», λέει η Δρ Lynn Hasher, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν και μια «προειδοποιητική σημαία» σε εκείνους που μελετούν την γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων: «Δεδομένου ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να είναι “πρωινοί τύποι” η αδιαφορία για την ώρα της ημέρας που υποβάλλονται σε γνωστικά τεστ θα μπορούσε να δημιουργήσει ανακριβή εικόνα για τη λειτουργία του εγκεφάλου τους», επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει