Ηπατίτιδα: Πηγές κινδύνου και πρόληψη

hepatitis

Ηπατίτιδα σημαίνει φλεγμονή του ήπατος. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς. Οι κύριοι τύποι είναι Α, Β και C. Τα συμπτώματα του τύπου Α είναι συχνά παρόμοια με έναν ιό στο στομάχι και συνήθως υποχωρούν σε ένα μήνα.

Ομως, η ηπατίτιδα Β και C μπορεί να προκαλέσει ξαφνική ασθένεια. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο του ήπατος ή σε μια χρόνια λοίμωξη που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή βλάβη του ήπατος που ονομάζεται κίρρωση.

spread

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφίμων ή την κατανάλωση ποτών που έχουν μολυνθεί με τα περιττώματα ενός μολυσμένου ατόμου. Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε μέσω στενής επαφής με ένα άτομο που έχει ηπατίτιδα, για παράδειγμα με την αλλαγή μιας πάνας ή μέσω σεξουαλικής επαφής. Η κακή υγιεινή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Η ηπατίτιδα B και C εξαπλώνονται κυρίως μέσω μολυσμένου αίματος, σπέρματος και σωματικών υγρών.

vegies

Ηπατίτιδα Α: Κίνδυνος από τρόφιμα και πόσιμο νερό

Οι εστίες της ηπατίτιδας Α έχουν εντοπιστεί στην κατανάλωση μολυσμένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών ή σαλάτας. Γι’ αυτό πρέπει να πλένετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε ή τα μαγειρέψετε, ακόμα κι αν πρόκειται να τα ξεφλουδίσετε. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε ηπατίτιδα Α με την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Γι’ αυτό αν το νερό είναι από λίμνη ή ποταμίσιο, βράστε το πριν το πιείτε. Η επίσκεψή σας σε μια αναπτυσσόμενη χώρα μπορεί επίσης να σας θέσει σε κίνδυνο, γι’ αυτό σ’ αυτή την περίπτωση πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό και παρακάμψτε τον πάγο, εκτός αν προέρχεται κι αυτός από εμφιαλωμένο νερό. Τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για την ηπατίτιδα Α και Β, αλλά όχι για την ηπατίτιδα C.

shellfish

Οστρακοειδή

Επειδή τα οστρακοειδή προέρχονται μερικές φορές από μολυσμένα νερά, τα άψητα στρείδια, τα κυδώνια και τα μύδια, μπορούν να μεταδώσουν ηπατίτιδα Α. Αυτό σκεφτείτε το στο επόμενο ταξίδι σας. Τα μαγειρεμένα όστρακα είναι πιο ασφαλή…

hands

Βρώμικα χέρια

Η ηπατίτιδα Α μπορεί να επιβιώσει έξω από το σώμα για μήνες. Η καλή υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών με απολυμαντικό χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας, ή όταν αλλάζετε μια πάνα στο μωρό, αλλά και πριν το φαγητό, βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Α. Οταν χρησιμοποιείτε μια δημόσια τουαλέτα ξεπλύνετε με το πόδι σας, χρησιμοποιήστε ένα απορροφητικό χαρτί για να κλείσετε τη βρύση, αλλά και για να ανοίξετε την πόρτα από μέσα, προκειμένου να βγείτε έξω.

dental

Μολυσμένο αίμα

Το μολυσμένο αίμα και τα υγρά του σώματος βοηθούν στην εξάπλωση της ηπατίτιδας B και C. Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό, μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων, ή μέσω της επαφής με κάποια ανοικτή πληγή. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μολυσμένα οδοντιατρικά εργαλεία, αν και οι πρακτικές αποστείρωσης που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι, κάνουν αυτό το ενδεχόμενο σχεδόν απίθανο.

getting a tattoo

Τατουάζ και piercing

Θέλετε να κάνετε τατουάζ ή piercing; Για να μειώσετε τον κίνδυνο ηπατίτιδας Β και C φροντίστε να βρείτε ένα σοβαρό και τακτοποιημένο κατάστημα με προσωπικό πολύ καλά εκπαιδευμένο. Τσεκάρετε αν τα εργαλεία είναι αποστειρωμένα με θερμότητα μεταξύ των χρήσεων. Η ηπατίτιδα Β και C μπορεί να μεταδοθεί μέσω ακατάλληλης αποστείρωσης και επαναχρησιμοποίηση του εξοπλισμού π.χ. από βελόνες. Βεβαιωθείτε επίσης ότι οι άνθρωποι που θα σας κάνουν το τατουάζ ή το piercing πλένουν τα χέρια τους και φοράνε καθαρά γάντια πριν σας αγγίξουν.pedi

Πεντικιούρ, μανικιούρ, κουρείο

Στα σαλόνια ομορφιάς ή στο κουρείο υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να εκτεθείτε στην ηπατίτιδα Β και C. Παρόλο, όμως, που η πιθανότητα είναι μικρή ο κίνδυνος ηπατίτιδας είναι πάντα υπαρκτός, γι’ αυτό φροντίστε να τον μειώσετε. Τσεκάρετε ότι το σαλόνι ομορφιάς είναι δοκιμασμένο και εγκεκριμένο και αν υπάρχει δυνατότητα, φέρτε και χρησιμοποιήστε τα δικά σας εργαλεία (λίμες, νυχοκόπτες, ξυραφάκια ή άλλο εξοπλισμό).

sex

Σεξουαλική επαφή

Το σεξ με κάποιον που έχει ηπατίτιδα Β είναι μια σημαντική αιτία νέων μολύνσεων. Ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να βρεθεί στο αίμα ενός μολυσμένου ατόμου, στα κολπικά υγρά ή στο σπέρμα. Τα προφυλακτικά λάτεξ μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη μείωση του κινδύνου.

toothbrushes

Κοινή χρήση των προσωπικών αντικειμένων

Η ηπατίτιδα Β και C μπορεί να μεταδοθεί με την ανταλλαγή προσωπικών αντικειμένων που ανήκουν σε κάποιον άλλο . Αυτό ισχύει και για τις οδοντόβουρτσες, τα ξυραφάκια, τους νυχοκόπτες, τα μπουρνούζια, τις βελόνες ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να φιλοξενεί ίχνη μολυσμένου αίματος. Κρατήστε τα προσωπικά σας αντικείμενα για προσωπική σας χρήση και μόνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει