ΙΣΑ: Απαράδεκτη η επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση

Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη να επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, παρά το ότι το ΣτΕ διέταξε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου εκφράζει ο ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τα μέλη του και ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει εκ νέου κάθε δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη εναντίον αυτού του μέτρου που στερεί από το γιατρό τη δυνατότητα να ασκεί το ιατρικό του λειτούργημα.

Ξεκαθαρίζει πως είναι υπέρ του ελέγχου και της εξοικονόμησης των δαπανών με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και όχι με το απαράδεκτο μέτρο του πλαφόν που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, ταλαιπωρεί τους γιατρούς και δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ασθενών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει τα εξής:

Απέναντι στις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας περί επαναφοράς του πλαφόν συνταγογράφησης μέσω τροπολογίας, παρά την απόφαση του ΣτΕ για «πάγωμα» του μέτρου μετά από την προσφυγή του ΙΣΑ, οφείλουμε να καταγγείλουμε την αδιανόητη αδικία, μέσα από τέτοιου είδους οριζόντιες περικοπές, όχι μόνο για τον ιατρικό κόσμο που συνταγογραφεί, αλλά κυρίως για τον ανήμπορο ασθενή πολίτη που στερείται το πιο σημαντικό κοινωνικό αγαθό: το φάρμακό του.

Αντί, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξοικονομήσει χρήμα, κόβοντας τα φάρμακα των ασφαλισμένων, επειδή όπως δημοσίευσε: «από τη στιγμή που ίσχυσε η άρση του πλαφόν, οι συνταγές αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 20 εκατ. ευρώ», όφειλε, να είχε δημιουργήσει, τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα επιφέρουν την εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με προσανατολισμό ευρωπαϊκό και όχι ανθρωποκτόνο.

Θα έπρεπε δηλαδή το υπουργείο Υγείας να έχει σπεύσει ταχέως και να έχει δημιουργήσει έναν ελεγκτικό μηχανισμό, ώστε ο καθένας που έχει ανάγκη το φάρμακό του να το λαμβάνει και εκείνοι οι οποίοι ασχημονούν απέναντι στο δημόσιο πλούτο να παύουν να έχουν κάθε δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε είδους υγειονομικές παροχές, σε προμήθειες και σε αποφάσεις, ανεξαρτήτως από το διοικητικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.

Τέτοιου είδους λογιστικά προχειρολογήματα με οριζόντιους τρόπους, όπως ο «κόφτης» του πλαφόν, βρίσκουν επιστημονικά και ηθικά τον ιατρικό κόσμο.

Κόκκινη γραμμή για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών είναι ότι η συνταγογραφία δεν εμπίπτει σε απόλυτα λογιστικά κριτήρια διότι είναι ιατρική πράξη με επιστημονική ευθύνη τη ζωή του αρρώστου.

Γι’ αυτό απαιτούμε, ο οποιοσδήποτε εξορθολογισμός, του οποίου είμαστε θιασώτες, να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, βάσει των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων και των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines)

Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να είναι Θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας με μία κεντρική κύρια στόχευση: να δράσει έντονα όπου υπάρξει ανάγκη για να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή Περίθαλψη στους Πολίτες και την Ανθρώπινη και Επιστημονική Αξιοπρέπεια στους Υγειονομικούς Λειτουργούς της.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει