Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ και τσουνάμι στη Χιλή (photos+videos)

Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 5 ατόμων σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης  (2/4) στη Χιλή, ενώ προκλήθηκε και τσουνάμι που έπληξε το βόρειο τμήμα της χώρας.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού.

Το Kέντρο Eκτάκτων Aναγκών της Χιλής, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν κατολισθήσεις σε ορισμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους που δυσκολεύουν την κυκλοφορία.

Το ναυτικό της Χιλής, ανακοίνωσε επίσης ότι το πρώτο κύμα του τσουνάμι έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από την στιγμή του σεισμού. Οι αρχές εκκένωσαν μέρος της ακτής, καθώς προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για ολόκληρη την ακτή της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα, είναι σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Χαβάη οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.

Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών. «Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο. Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Iκα μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Το 2010 η Χιλή έζησε και πάλι έναν τρομακτικό σεισμό μεγέθους 8,8 της κλίμακας Ρϊχτερ. Το επίκεντρο βρισκόταν στον Ειρηνικό Ωκεανό, 325 χλμ από την πρωτεύουσα της χώρας Σαντιάγκο. Κτίρια έγιναν συντρίμμια, το ρεύμα και το νερό κόπηκαν και 525 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

https://www.youtube.com/watch?v=2JRUExQQaA4

https://www.youtube.com/watch?v=NYD7M4jdhlA#t=35

https://www.youtube.com/watch?v=yTMXLVyRAyY#t=100

https://www.youtube.com/watch?v=wshu3lKIJAk

Μπορεί επίσης να σας αρέσει