Και φόρο στο αλκοόλ – μετά από τον καπνό – εισηγείται ο ΕΟΠΥΥ

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγες ημέρες που επανήλθε στο προσκήνιο η σκέψη για φορολόγηση του καπνού, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ και τώρα η μπάλα παίρνει και τα οινοπνευματώδη.

Η επίσημη αιτιολογία είναι πως, όπως ακριβώς και ο καπνός, έτσι και το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του πληθυσμού, επομένως πρέπει να προβλεφθεί και γι’ αυτό ειδικό τέλος, αφού έτσι και το βήμα προς την οικονομική βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ μπορεί να γίνει, αλλά και το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην προδιάθεση των καταναλωτών να πίνουν οινοπνευματώδη ποτά.

Η εισήγηση του ΕΟΠΥΥ έγινε στο πλαίσιο της πρότασης που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, για την ανασυγκρότηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικότερα στο κεφάλαιο όπου προτείνει νέες πηγές χρηματοδότησης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΠΥΥ:

«Η οικονομική βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ προϋποθέτει την επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησής τους, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης και το ύψος των εισφορών…

Επιβάλλει τη διεύρυνση υιοθέτησης πρόσθετων εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και ενισχύει τη δυνατότητα πραγματοποίησης εσωτερικής ανακατανομής.

Καθίσταται επείγουσα και αναγκαία η αναζήτηση πολιτικών και εργαλείων για την αύξηση της χρηματοδοτικής βάσης του Οργανισμού και τη θετική συνεισφορά στους μακροοικονομικούς δείκτες και στους δείκτες υγείας.

Ο επαναπροσδιορισμός της ασφαλιστικής δέσμης με βάση την αρχή, ότι “(μόνον) κάθε αποτελεσματική θεραπεία παρέχεται” συνιστά τη βάση της ασφαλιστικής πολιτικής και το έναυσμα για επιστροφή στη καλή κλινική πρακτική.

Βασικός στόχος της πολιτικής της κοινωνικής ασφάλισης είναι η αποτροπή πτώχευσης του νοικοκυριού έναντι των κινδύνων για την υγεία και η αποφυγή καταστροφικής δαπάνης. Αυτή η πολιτική μπορεί να επιτευχθεί στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακολουθούνται τα κριτήρια της (ιατρικής) αποτελεσματικότητας της οικονομικής (αποδοτικότητας) και της (κοινωνικής) ισότητας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει