Καλέντουλα: Eνα υπερ-όπλο στη μάχη κατά της φλεγμονής

Η καλέντουλα (Calendula officinalis η λατινική ονομασία), είναι ένα πορτοκαλί ή κίτρινο λουλούδι που απαντάται στη Μεσόγειο. Αν και πολλές φορές αναφέρεται ως κατιφές δεν θα πρέπει να συγχέεται μ’ αυτόν.

Η καλέντουλα είναι εύκολο να αναπτυχθεί από το σπόρο της και τα πέταλά της πιστεύεται ότι έχουν αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δύο χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το λουλούδι μια δημοφιλή θεραπεία για μια σειρά από σωματικές λοιμώξεις.

Η καλέντουλα συχνά συνιστάται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του αυτιού. Μελέτες έχουν δείξει πως η καλέντουλα προσφέρει ανακούφιση τόσο για τον πόνο όσο και για τη μόλυνση των αυτιών. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για το χρόνιο πόνο στο αυτί σε δόσεις των 5 σταγόνων 3 φορές την ημέρα.

Οι πλύσεις με καλέντουλα μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες στη θεραπεία της χρόνιας επιπεφυκίτιδας. Οι αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της καλέντουλας μπορούν να απαλύνουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην εξολόθρευση των ανθυγιεινών βακτηρίων στις μεμβράνες γύρω από το μάτι.

Ερευνα έχει δείξει ότι τα εκχυλίσματα της καλέντουλας μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή όταν εφαρμόζονται στο δέρμα. Στη Γερμανία, ορισμένοι γιατροί εφαρμόζουν το συγκεκριμένο βότανο σε χειρουργικές τομές και άλλες πληγές που αργούν να επουλωθούν. Μελέτες δείχνουν ότι μειώνει το χρόνο επούλωσης και αυξάνει την ποιότητα της θεραπείας. Η καλέντουλα διεγείρει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και χρησιμοποιείται σε καλλυντικές κρέμες για να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων και να ενυδατώσει το δέρμα.

Οι αλοιφές της καλέντουλας είναι διαθέσιμες και έχουν χρησιμοποιηθεί τοπικά για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής που προκύπτει από μια ποικιλία συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των αιμορροΐδων, της κολπικής φαγούρας που προκαλείται από τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης, καθώς επίσης και σε τσιμπήματα εντόμων, εξανθήματα, εκζέματα και εγκαύματα.

Τα άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές μπορούν να επωφεληθούν επίσης από την καλέντουλα. Μελέτες στη Γερμανία έχουν δείξει ότι η καλέντουλα προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου και των εντέρων με αναστολή της προσταγλανδίνης Ε1 (PGE), που προκαλεί οίδημα και φλεγμονή και με τον περιορισμό των επιπτώσεων του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που σχετίζεται με τη γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος και τον καρκίνο του στομάχου.

Τα άνθη της καλέντουλας είναι βρώσιμα και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή μαγειρεμένα τρόφιμα. Μπορούν επίσης να ξηραίνονται για χρήση σε τσάι ή γαργάρες για τον πονόλαιμο ή τις φλεγμονές του στόματος. Ακόμη, εγχύεται σε έλαια, κρέμες  και αλοιφές για τη θεραπεία των ελαφρών τραυματισμών του δέρματος και τους ερεθισμούς.

Μπορείτε να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε τσάι καλέντουλας στο ψυγείο σας, για να το χρησιμοποιήσετε ως χαλαρωτικό για τη θεραπεία του δέρματος.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση στην καλέντουλα, ειδικά εκείνοι που είναι αλλεργικοί σε άλλα μέλη της οικογένειας των αστήρων (aster), όπως είναι το αγριόχορτο. Σ’ αυτή την περίπτωση καλό είναι να δοκιμάσουν πρώτα σε ένα σημείο του δέρματος πριν χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο βότανο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει