Ο καρκίνος του ενδομητρίου μπορεί να προληφθεί σε ποσοστό 60%

Οι γυναίκες που ασκούνται, διατηρούν ένα υγιές βάρος και πίνουν κάθε μέρα καφέ, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου τoυ ενδομητρίου, αναφέρει νέα μελέτη.

Οι τρεις στις πέντε περιπτώσεις του καρκίνου του ενδομητρίου είναι δυνατό να προληφθούν, αρκεί οι γυναίκες να ασκούνται για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα και να αποφεύγουν το υπερβολικό σωματικό βάρος, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο (AICR) και το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο.

«Το σωματικό λίπος μπορεί να παράγει ορμόνες που προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Γνωρίζουμε επίσης ότι το λίπος του σώματος συνδέεται με χρόνια φλεγμονή, η οποία παράγει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη του καρκίνου», λέει η Alice Bender, διευθύντρια επικοινωνιών διατροφής για το AICR.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ορισμένες επιλογές διατροφής που μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας από τον καρκίνο του ενδομητρίου, που είναι ο καρκίνος της εσωτερικής επιφάνειας της μήτρας.

Ενα φλιτζάνι καφές την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό κατά 7%, ανεξάρτητα από το αν έχει καφεΐνη ή είναι ντεκαφεϊνέ, όπως αναφέρει η έρευνα.

Από την άλλη πλευρά, τρώγοντας τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα ζαχαρούχα προϊόντα και τα μεταποιημένα δημητριακά, αυξάνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου. Ο κίνδυνος αυξάνεται μέχρι και 15% για κάθε 50 μονάδες του γλυκαιμικού «φορτίου», σύμφωνα με τη μελέτη.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τις ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη που πιστεύεται ότι είναι η αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου, καταλήγει η έκθεση.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η πιο κοινή μορφή του καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος. Περίπου 49.000 νέες περιπτώσεις του καρκίνου του ενδομητρίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, αριθμός που είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι ο καρκίνος των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας μαζί.

Οι περισσότερες περιπτώσεις του καρκίνου του ενδομητρίου διαγιγνώσκονται σε γυναίκες άνω των 60 ετών και δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου για την ανίχνευση της νόσου.

«Τα πορίσματα της επιτροπής είναι πολύ συνεπή με την έρευνά μας σε σχέση με την παχυσαρκία και τη σωματική δραστηριότητα. Ο καρκίνος του ενδομητρίου έχει την πιο ισχυρή σχέση με την παχυσαρκία απ’ όλους τους καρκίνους που γνωρίζουμε ότι συνδέονται μ’ αυτήν», λέει η Mia Gaudet, διευθύντρια γενετικής επιδημιολογίας για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την παχυσαρκία προωθούν τον καρκίνο του ενδομητρίου.

«Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την υπερβολική και παρατεταμένη διέγερση του ενδομητρίου – η εσωτερική επιφάνεια της μήτρας – από οιστρογόνα. Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων από τον λιπώδη ιστό σε γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση και σχετίζεται με αυξημένη ινσουλίνη και αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και χρόνια φλεγμονή. Ολοι οι παράγοντες επηρεάζουν τα κύτταρα του ενδομητρίου», λέει η Δρ Elisa Bandera, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ.

Την ίδια στιγμή, η σωματική άσκηση έχει προστατευτικά οφέλη που εκτείνονται πέρα από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

«Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα οιστρογόνα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος», προσθέτει η Bandera.

O καφές από την άλλη, μειώνει πιθανότατα τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, διότι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το χλωρογενικό οξύ. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να αποτρέψουν βλάβες του DNA, να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να αναστείλουν την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αντίθετα, η άνοδος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και οι υψηλές-γλυκαιμικές τροφές συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου, καθώς πλημμυρίζουν το αίμα με γλυκόζη και ινσουλίνη. Ετσι, δημιουργούν ένα περιβάλλον που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του καρκίνου, σε έναν «μεταβολικό όλεθρο», θα μπορούσε να πει κανείς.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι υπάρχουν και πολλές λεγόμενες «ανθυγιεινές» τροφές που όμως έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

«Δεν μπορούμε απλά να πούμε ότι επιλέγοντας τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκαιμικό φορτίο, αυτό θεωρείται υγιεινή διατροφή. Το αγνό βούτυρο για παράδειγμα δεν είναι κάτι που θα προτείνουμε να τρώνε οι άνθρωποι όλη την ώρα. Εμείς προτείνουμε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά», καταλήγουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει