Καταναλώστε μαρούλι για να χάσετε βάρος

Οι φυτικές ίνες μπορούν να επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης, ειδικά το ρυθμό πέψης των υδατανθράκων, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Παρά το γεγονός ότι το μαρούλι έχει τη φήμη τροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, στην πραγματικότητα η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες ανά μερίδα είναι χαμηλή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν έχει διατροφική και πεπτική αξία, ειδικά αν επιλέξετε σκούρα πράσινη ποικιλία.

Τύποι φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι μέρος του φυτού που περνά μέσω του εντερικού σωλήνα χωρίς να χωνευτεί. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία θρεπτική αξία, η φυτική ίνα παρέχει άλλου είδους οφέλη στον οργανισμό. Οι διαλυτές φυτικές ίνες σχηματίζουν ένα ζελέ που επιβραδύνει την κίνηση των τροφών μέσω των εντέρων. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες από την άλλη πλευρά απορροφούν νερό το οποίο μαλακώνει τα κόπρανα και αυξάνει τον όγκο τους. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες επιταχύνουν το πέρασμα των κοπράνων διαμέσου των εντέρων. Το μαρούλι είναι ένα από τα λαχανικά που περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Ποσότητα

Μολονότι το μαρούλι περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, ο συνολικός αριθμός των ινών που περιέχει είναι χαμηλός. Ένα φλιτζάνι (κούπα) μαρούλι, περιέχει περίπου 1,3 g του συνόλου των φυτικών ινών. Ο μέσος άνθρωπος στον δυτικό κόσμο, ωστόσο, καταναλώνει περίπου 15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ χρειάζεται περίπου 35 g σύμφωνα με τις διεθνείς διαιτητικές οδηγίες.

Οφέλη

Το μαρούλι περιέχει πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά, παρά το γεγονός ότι περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Τα σκούρα πράσινα μαρούλια έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία απ’ ό,τι το μαρούλι iceberg. Επειδή το μαρούλι περιέχει φυτικές ίνες σε μικρές ποσότητες, αν το προσθέσετε στο γεύμα σας μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνετε την πέψη ολόκληρου του γεύματος. Παράλληλα, μπορεί να σας χορτάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος, επειδή από τη στιγμή που θα επέλθει κορεσμός, θα τρώτε λιγότερο.

Εκτιμήσεις

Μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες περιέχει 5 g φυτικών ινών ή περισσότερο ανά μερίδα. Με βάση αυτό το πρότυπο, το μαρούλι δεν ταιριάζει στην κατηγορία των τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς οι καλές πηγές περιέχουν τουλάχιστον μεταξύ 2,5-4,9 g ανά μερίδα. Ωστόσο, κάθε ίνα μετράει και κάθε προσθήκη, ακόμα και ενός γραμμαρίου αποτελεί όφελος για τον οργανισμό, επομένως το μαρούλι είναι από τις τροφές που αξίζει κανείς να καταναλώσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει