Καταπολεμήστε τη γήρανση ενισχύοντας τη μνήμη σας

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να έχετε παρατηρήσει πως το μυαλό σας σάς παίζει μερικά παιχνίδια. Μπορείτε να μη θυμάστε πού έχετε βάλει τα κλειδιά σας, τα γυαλιά σας ή το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.

Οταν βγαίνετε για έναν περίπατο μπορεί να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε το όνομα του γείτονα που σάς χαιρέτησε ή το όνομα του σκύλου του. Βασικά, η μνήμη σας δεν είναι αυτή που ήταν όταν ήσασταν νεότεροι.

Η επιστήμη υποστηρίζει πως αυτό είναι ένα φυσικό κομμάτι της γήρανσης. Μόλις, για παράδειγμα, ένα άτομο φτάσει στα 50 χρόνια του, υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν μπορεί να μάθει και να διατηρήσει τις νέες πληροφορίες με τον ίδιο ρυθμό που το έκανε σε νεαρότερη ηλικία. Μήπως αυτό σημαίνει πως βρίσκεται στο δρόμο προς το Αλτσχάιμερ; Φυσικά όχι! Τα κενά της μνήμης, αν και συχνά απογοητευτικά είναι κάτι που έρχεται με την ηλικία και σπανίως είναι σοβαρά ή αποτελούν σημάδια για κάτι χειρότερο που βρίσκεται καθ’ οδόν.

Η αλήθεια, μάλιστα, είναι πως αν δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό, δεν χρειάζεται να ζούμε με το άγχος και την απογοήτευση της απώλειας μνήμης. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη μνήμη σας, καθώς μεγαλώνετε, που μπορούν να σας γλιτώσουν από το άγχος, την ανησυχία, την σύγχυση και όλα τα είδη των φόβων που έρχονται όσο η ζωή προχωρά και τα χρόνια περνούν.

Αποκτήστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα

Ενα από τα πρώτα και ευκολότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεχνάτε πράγματα, είναι να καταλήξετε σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Για παράδειγμα, να κρατάτε πάντα το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης σε συγκεκριμένο σημείο, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνετε με τα κλειδιά ή τα γυαλιά σας. Πάρτε τα φάρμακά σας και την ίδια στιγμή τοποθετήστε τα και πάλι στη θέση τους. Αυτά είναι πολλά μικρά καθημερινά πράγματα που δεν μας κάνει κόπο να τα βάλουμε σε μια σειρά, αλλά θα μας διευκολύνουν πολύ για να μπορούμε μετά να τα θυμόμαστε. Οταν δεν έχετε να σκεφτείτε αυτά τα μικρά πράγματα μπορείτε να δεσμεύσετε περισσότερο από το πνευματικό δυναμικό σας για πιο σημαντικά πράγματα.

Επιβραδύνοντας τους ρυθμούς σας και δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή έχετε ήδη βρει έναν τρόπο που θα σάς βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης. Παίρνοντας λίγο επιπλέον χρόνο για να δείτε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε θα επιτρέψετε στο σύστημα του εγκεφάλου να βρει με τη σειρά του τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί πληροφορίες και να δημιουργήσει μια μόνιμη μνήμη.

Ξεχάστε το multitasking

Δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε ένα πράγμα, είναι προφανώς πολύ πιο εύκολο να εκτελέσετε ένα έργο, αλλά αυτό προϋποθέτει να μην «ξοδεύεστε» σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Μπορεί σε νεαρότερη ηλικία να το κάνατε, αλλά μεγαλώνοντας το multitasking δεν είναι τόσο κατάλληλο για την περίπτωσή σας, γιατί μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε πράγματα, αφού δεν είναι δυνατόν να καταπιάνεστε με την ίδια ευκολία που το κάνατε όταν ήσασταν νεότεροι με πολλά πράγματα συγχρόνως. Κάτι τέτοιο θα σας αποσπάσει την προσοχή και ιδιαίτερα σε θορυβώδη περιβάλλοντα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσετε συγκεκριμένες πληροφορίες.

Kρατήστε το μυαλό σας σε εγρήγορση

Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση και τη μνήμη σας δυνατή είναι να μην επιτρέψετε στον εγκέφαλό σας να αδρανήσει. Οταν το μυαλό σας είναι ενεργό και δεν κάθεται, τότε οι συνδέσεις των νευρώνων λειτουργούν κανονικά και είναι πιο πιθανό να μάθετε και να διατηρήσετε τις πληροφορίες. Βρείτε τρόπους να «προκαλέσετε» το μυαλό σας, είτε μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα, είτε διαβάζοντας βιβλία, λύνοντας σταυρόλεξα, απασχολούμενοι με ένα χόμπι ή με διάφορες εφαρμογές.

Κοινωνικοποιηθείτε

Τέλος, η προσωπική δέσμευση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μια ψυχική διέγερση. Εχοντας δυναμικούς διαλόγους και ουσιαστική συνομιλία με φίλους και την οικογένειά σας, κρατάτε το μυαλό σας απασχολημένο. Εάν δεν έχετε αρκετή κοινωνική αλληλεπίδραση, προσπαθήστε να κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο και να συζητήσετε θέματα που είναι σημαντικά για εσάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει