Καταστάσεις που είναι υπεύθυνες για τη χαμηλή τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη χαμηλώνει όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει. Αν είστε άνω των 60 ετών έχετε μία στις πέντε πιθανότητες να παρουσιάζετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ομως, η ηλικία δεν είναι η μόνη αιτία.

Παράγοντες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία συνδέονται με τη χαμηλή τεστοστερόνη. Αν έχετε είτε το ένα, είτε το άλλο, έχετε περίπου 50% πιθανότητες να έχετε χαμηλή τεστοστερόνη. Αν η τεστοστερόνη σας έχει χαμηλώσει σε νεότερη ηλικία και δεν έχετε κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις, ο γιατρός σας θα φροντίσει να αναζητήσει άλλες αιτίες που μπορεί να ευθύνονται.

Ναρκωτικά, τραυματισμοί, έλλειψη ύπνου μπορεί να φταίνε επίσης, όπως και ο καρκίνος ή η θεραπεία για τον καρκίνο.

Διαβάστε παρακάτω 5 αιτίες, ανεξάρτητες από την ηλικία, που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για τη χαμηλή τεστοστερόνη.

1. Ογκοι της υπόφυσης

Η υπόφυση βρίσκεται κάτω από το μυαλό σας. Είναι ένας αδένας που φτιάχνει χημικούς αγγελιοφόρους, οι οποίοι ελέγχουν πόση τεστοστερόνη θα παράγουν οι όρχεις. Ενας όγκος στην υπόφυση, σπάνια είναι καρκινικός. Αν όμως έχετε μεγάλο όγκο στην υπόφυση, μπορεί να έχετε πονοκεφάλους ή διαταραχές της όρασης. Αλλά ένας όγκος στην υπόφυση μπορεί, επίσης, να παρεμβαίνει στο πώς το σώμα σας ρυθμίζει την τεστοστερόνη. Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει χαμηλή τεστοστερόνη που με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και διεύρυνση του μαστού.

2. Αλκοολισμός

Η χαμηλότερη τεστοστερόνη είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης του αλκοόλ και του αλκοολισμού. Ο αλκοολισμός μπορεί να διαταράξει τα μηνύματα που αποστέλλονται από το μυαλό σας στους όρχεις κατευθύνοντας την παραγωγή τεστοστερόνης. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει άμεσα τους όρχεις να παράγουν τεστοστερόνη. Η μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ, οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος. Η κίρρωση με τη σειρά της οδηγεί σε χαμηλή τεστοστερόνη.

3. HIV/AIDS

Ο HIV μπορεί να έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλό σας, καθώς παρεμβαίνει με τις χημικούς αγγελιοφόρους που απαιτούνται για την παραγωγή τεστοστερόνης. Εως και το  20% των ανδρών που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον ιό HIV έχουν χαμηλή τεστοστερόνη. Ο HIV σχετίζεται με ηπατική βλάβη, κατάχρηση ναρκωτικών ή απώλεια βάρους και μπορεί επίσης να συμβάλλει στη χαμηλή τεστοστερόνη. Εάν έχετε συμπτώματα όπως κόπωση, κατάθλιψη και δυσκολία στη συγκέντρωση, η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει.

4. Σύνδρομο Klinefelter

Αυτή η γενετική κατάσταση επηρεάζει μέχρι και έναν στους 500 άνδρες. Αν την έχετε, έχετε γεννηθεί με ένα επιπλέον χρωμόσωμα φύλου. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως κατά την περίοδο της εφηβείας. Τα αγόρια με Klinefelter παράγουν μόνο περίπου το μισό της τεστοστερόνης, που θα έπρεπε να παράγουν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διεύρυνση του μαστού, κακή ανάπτυξη μυών και κοινωνικά προβλήματα. Ο κίνδυνος για Klinefelter είναι υψηλότερος εάν η μητέρα ήταν άνω των 35 ετών όταν έμεινε έγκυος. Η θεραπεία με τεστοστερόνη είναι χρήσιμη.

5. Αιμοχρωμάτωση

Αν έχετε αυτή την κληρονομική ασθένεια, το σώμα σας απορροφά πολύ σίδηρο από τη διατροφή σας. Ο επιπλέον σίδηρος μπορεί να συσσωρευτεί στα όργανά σας, συμπεριλαμβανομένων των όρχεων. Με την πάροδο του χρόνου, ο σίδηρος μπορεί να βλάψει τους όρχεις και να προκαλέσει συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μέχρις ότου ο άνδρας να φτάσει στη μέση ηλικία. Μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κόπωση, απώλεια της σεξουαλικής ορμής, απώλεια βάρους και πόνους στην κοιλιά και τις αρθρώσεις. Η θεραπεία για την αιμοχρωμάτωση περιλαμβάνει τη λήψη αίματος από το χέρι σε τακτική βάση.

Συμπερασματικά

Η χαμηλή τεστοστερόνη είναι συχνή όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, όμως υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως:

* Συχνές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο ιός HIV έχουν συνδεθεί με τη χαμηλή τεστοστερόνη

* Ο αλκοολισμός μπορεί να ευθύνεται είτε άμεσα είτε μέσω της καταστροφής του ήπατος για την χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης

* Ενας μη καρκινικός όγκος του αδένα της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσει χαμηλή τεστοστερόνη

* Το σύνδρομο Klinefelter και η αιμοχρωμάτωση είναι δύο εκ γενετής αιτίες της παραγωγής χαμηλής τεστοστερόνης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει