Οι καταθλιπτικοί γονείς δυσκολεύονται με την ανατροφή των παιδιών

Φως στη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και κακής ανατροφής των παιδιών έριξε μελέτη, σύμφωνα με την οποία άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν προβλήματα στο ρόλο τους ως γονείς.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Medicine, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την πρόληψη της κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών που περνούν από τον γονιό στο παιδί.

Παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της κακής ανατροφής των παιδιών έχει από καιρό αναγνωριστεί, αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές εξέτασαν πολλές παραμέτρους, προκειμένου να εντοπίσουν τους λόγους πίσω από τις δυσκολίες της ανατροφής των παιδιών.

Στη μελέτη σημειώνεται πως οι γονείς που βιώνουν κατάθλιψη μπορεί να μην είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι να ασχοληθούν με τα παιδιά τους και για το λόγο αυτό αισθάνονται ντροπή και ενοχές για το γονεϊκό τους ρόλο.

Δείχνει επίσης ότι τα προβλήματα μνήμης, που είναι ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του γονιού να θέσει στόχους για το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Τις εβδομάδες που ακολουθούν την γέννηση ενός παιδιού, η αλληλεπίδρασή του με τη μητέρα οδηγεί σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο που βοηθά τις μητέρες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του βρέφους. Αυτές οι αλλαγές μπορούν επίσης να εμφανιστούν και στον πατέρα. Αν όμως πρόκειται για γονείς με κατάθλιψη, αυτή η αλληλεπίδραση με τα μωρά δεν είναι η καλύτερη δυνατή και δεν μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι δυσκολίες στην ανατροφή του παιδιού και το παιδί με τη σειρά του να κινδυνεύει να αποκτήσει προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν πολλαπλούς παράγοντες που συνδέονται με την κατάθλιψη στους ενήλικες που έχουν δυσκολίες στον γονικό τους ρόλο. Εντοπίστηκαν έτσι οι τομείς στους οποίους πρέπει να στραφεί η μελλοντική έρευνα ώστε να αναπτυχθούν παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τη μετάδοση ψυχολογικών διαταραχών από τη μια γενιά στην επόμενη. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθούν τόσο οι γονείς που πάσχουν από κατάθλιψη, όσο και τα παιδιά τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει