Καθαρτικά τέλος! Δονούμενη κάψουλα κάνει …μασάζ στα έντερα

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανακουφιστούν από τα καθαρτικά σύντομα θα έχουν στη διάθεσή τους μια εναλλακτική λύση: Μια δονούμενη κάψουλα που κλοτσάει τα έντερα κάνοντάς τους μασάζ από το εσωτερικό.

Το φάρμακο αυτό βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει εγκριθεί ακόμα, γι’ αυτό και δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο. Μια ομάδα Ισραηλινών ερευνητών με αμερικανική ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, έχει δοκιμάσει τη συσκευή σε εθελοντές με χρόνια δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η κάψουλα σχεδόν διπλασιάζει τον αριθμό των κινήσεων του εντέρου, όπως αναφέρει ο Yishai Ron, από το Ιατρικό Κέντρο Sourasky στο Τελ Αβίβ.

«Η κάψουλα ενεργοποιήθηκε και άρχισε να δονείται έξι ώρες μετά τη χορήγησή της. Κάθε ασθενής έλαβε δύο κάψουλες την εβδομάδα και συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την καθημερινή κίνηση του εντέρου του και τη χρήση καθαρτικών. Σε κάθε επίσκεψη παρακολούθησης, συλλέχθηκαν οι κάψουλες που είχαν αποβληθεί από τον οργανισμό και καταγράφηκαν τυχόν παρενέργειες», έγραψαν οι ερευνητές στην περίληψη των πορισμάτων τους.

Ολοι οι ασθενείς είχαν εξεταστεί για καρκίνο του παχέος εντέρου και ήταν απόλυτα υγιείς.

«Δύο ασθενείς ανέφεραν μικρούς κοιλιακούς πόνους που υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Δύο άλλοι παραπονέθηκαν για διάρροια, ένας για μετεωρισμό (αέρια) και ένας για αίσθηση συσπάσεων στα κοιλιακά τοιχώματα. Δεν αναφέρθηκαν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες», είπε ο Ron.

Τo φάρμακο αυτό θα δώσει λύση σε πολλούς ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα, καθώς όπως αναφέρουν οι ερευνητές σχεδόν το 50% όσων πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα είναι δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα των καθαρτικών που λαμβάνουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει