ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες διαχείρισης περιστατικών πιθανής λοίμωξης από ΜΕRS

Με αφορμή το κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό, που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά, σε 69χρονο ασθενή από τη Σαουδική Αραβία, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε οδηγίες διαχείρισης ανάλογων περιστατικών.

Ο ασθενής αφίχθη στην Ελλάδα τις 17 Απριλίου από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με παρατεινόμενο πυρετό και λόγω της συμβατής κλινικής εικόνας και του επιδημιολογικού ιστορικού ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν αναφερθεί από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τις 17 Απριλίου 2014 συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος εκ των οποίων 93 έχουν καταλήξει. Τα κρούσματα προέρχονται από τις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία και Μαλαισία. Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό στην Ευρώπη.

Ο ΠΟΥ δεν συστήνει την εφαρμογή ειδικών μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου των χωρών πλην της ενημέρωσης του κοινού.

Χαρακτηριστικά του ιού

Πρόκειται για ένα νέο κοροναϊό, ο οποίος διαφέρει από τον ιό που προκάλεσε την πανδημία SARS το 2003 και από τους ενδημικούς κοροναϊούς (HCoV), OC43, 229E, HKU1 και NL63.

Κατά τη διάρκεια της 66ης Παγκόσμιας Συνόδου Υγείας ο ιός ονομάστηκε επίσημα Middle East Respiratory Syndrome-Corona Virus (MERS-CoV). O νέος κοροναϊός είναι ο πρώτος Betacoronavirus είδους C, που απομονώθηκε σε άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ζώο που να αποτελεί υποδόχο του ιού και δεν έχει επίσης διαπιστωθεί μετάδοση του ιού από ζώο σε άνθρωπο, αν και οι ομοιότητές του με τους ιούς των νυχτερίδων τις καθιστούν πιθανές πηγές. Η προϋπάρχουσα εμπειρία του SARS θέτει την πιθανότητα μόλυνσης όχι από άμεση έκθεση σε νυχτερίδες, αλλά μέσω περιβαλλοντικής επιμόλυνσης ή επαφής με ζώα που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ξενιστές. Ο νέος κοροναϊός διαθέτει την ικανότητα διείσδυσης στα βρογχικά επιθηλιακά κύτταρα του ανθρώπου και προσβολής ποικίλλων κυτταρικών σειρών. Επίσης, όπως και ο ιός SARS-CoV φαίνεται να είναι ευαίσθητος σε αγωγή με ιντερφερόνες (Ι και ΙΙΙ).

pin

Διαλογή ασθενών

Η διαδικασία της διαλογής έχει ως στόχο την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων που εμπίπτουν στον ορισμό, την αξιολόγηση της βαρύτητας του περιστατικού και δίνει προτεραιότητα στην ιατρική εκτίμηση και την αντιμετώπιση του ασθενούς. Επίσης, περιορίζει την έκθεση επισκεπτών, άλλων ασθενών και επαγγελματιών υγείας σε ασθενείς με συμπτωματολογία συμβατή με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Σκόπιμο είναι ο χώρος της διαλογής να είναι πριν την είσοδο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με κατάλληλη σήμανση για την ενημέρωση των προσερχόμενων.

Η υποβολή ερωτήσεων πρέπει να γίνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό, σύμφωνα με τον ορισμό κρούσματος.

Στη συνέχεια, αφού χορηγηθεί μάσκα στους ασθενείς, μεταφέρονται στον προκαθορισμένο χώρο αναμονής και εξέτασης, όπου πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες μάσκες, υποδομή και υγιεινή χεριών και μέτρα αναπνευστικής υγιεινής.

Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης

Σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει συμπτωματολογία συμβατή με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος, εφαρμόζονται οι βασικές προφυλάξεις σε συνδυασμό με τις προφυλάξεις σταγονιδίων.

Οι βασικές προφυλάξεις και οι προφυλάξεις σταγονιδίων εφαρμόζονται και στους ασθενείς με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λοίμωξη από νέο κοροναϊό.

Πριν από κάθε επαφή με ασθενή γίνεται εκτίμηση κινδύνου και αξιολογείται η πιθανότητα έκθεσης στον νέο κοροναϊό, ανάλογα με:

* Tη διαδικασία-χειρισμούς

* Τον ασθενή

* Tο συγκεκριμένο περιβάλλον

* Tις υπάρχουσες συνθήκες

Στη συνέχεια, επιλέγονται τα κατάλληλα μέτρα και ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας.

Τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία διαλογής των ασθενών με συμπτώματα οξείας εμπύρετης νόσου από το αναπνευστικό σύστημα.

Η προστασία του προσωπικού πρέπει να διασφαλίζεται με την ύπαρξη αναγκαίου εξοπλισμού (μάσκα, υγιεινή των χεριών κ.λπ.).

Οι ασθενείς με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άτομα χωρίς ατομικό εξοπλισμό προστασίας.

Ο χώρος αναμονής και εξέτασης των ασθενών πρέπει να αερίζεται επαρκώς, να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται συστηματικά.

Η εφαρμογή των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής (κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φτερνίσματος, απλή χειρουργική μάσκα, χαρτομάντιλο κ.λπ.) σε συνδυασμό με την υγιεινή των χεριών, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Οι αερογενείς προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα (διασωλήνωση της τραχείας, μη επεμβατικός αερισμός, τραχειοτομή, χρήση AMBU).

Οι ασθενείς που εμπίπτουν στον ορισμό για πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από νέο κοροναϊό, συστήνεται να νοσηλεύονται σε συνθήκες μόνωσης ή συν-νοσηλείας.

pin2

Χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος

Συστήνεται η χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς με συμπτωματολογία οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, υποξαιμίας (π.χ. SpO2 <90%) ή καταπληξίας. Στους χώρους αντιμετώπισης και νοσηλείας αυτών των ασθενών, πρέπει να υπάρχουν παλμικά οξύμετρα και συστήματα/συσκευές χορήγησης οξυγόνου.

Συλλογή κλινικών δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο

Συστήνεται η συλλογή και καλλιέργεια:

Α) Δειγμάτων αίματος και πτυέλων και έλεγχος για πνευμονία της κοινότητας μικροβιακής αιτιολογίας πριν τη χορήγηση αντιμικροβιακών

Β) Δειγμάτων από το ανώτερο (ρινικό, ρινοφαρυγγικό επίχρισμα) και το κατώτερο αναπνευστικό (πτύελα, υλικό αναρρόφησης, BAL) και ιολογικός έλεγχος για γρίπη Α (Η1, Η3, Η5 σε χώρες που υπάρχει στέλεχος Η5Ν1) γρίπη Β, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ιός παραγρίπης, ρινοϊό, αδενοϊό, ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός και non-SARS κοροναϊό

Γ) Δειγμάτων από επιπεφυκότα σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας

Δ) Δειγμάτων ούρων, κοπράνων, ΕΝΥ (στην περίπτωση που διενεργήθηκε οσφυονωτιαία παρακέντηση)

Χορήγηση εμπειρικής αντιμικροβιακής αγωγής

Συστήνεται η πρώιμη έναρξη εμπειρικής αντιμικροβιακής αγωγής για παθογόνα της κοινότητας με βάση τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα. Στη συνέχεια, η εμπειρική αγωγή μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις καλλιέργειες βιολογικών δειγμάτων.

Χορήγηση υγρών σε ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος

Η χορήγηση υγρών σε ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν εικόνα καταπληξίας πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Η επιθετική χορήγηση υγρών σ’ αυτούς τους ασθενείς, μπορεί να επηρεάσει την οξυγόνωση και άρα να προκληθούν δυσχέρειες σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση, ειδικά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής.

Συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών

Η παρατεταμένη συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος, διότι μπορεί να προκαλέσει ευκαιριακές λοιμώξεις, μη αγγειακή νέκρωση, λοίμωξη από νοσοκομειακά παθογόνα και πιθανά παράταση της αναπαραγωγής του ιού. Η χορήγησή τους μπορεί να επιτραπεί όταν δίνονται για άλλο λόγο.

Στενή παρακολούθηση των ασθενών με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος

Χορήγηση υποστηρικτικής αγωγής στην περίπτωση που η κλινική εικόνα επιδεινώνεται και οι ασθενείς παρουσιάζουν βαριά αναπνευστική δυσχέρεια/αναπνευστική ανεπάρκεια ή ιστική υποάρδευση/καταπληξία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει