Κι όμως! Παθαίνουν και οι σκύλοι Αλτσχάιμερ

Τα γηραιότερα σκυλιά μπορούν να πάθουν μια ασθένεια που μοιάζει πολύ με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ουσιαστικά αυτό που παθαίνουν είναι ότι χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Δεν αποκλείεται επίσης να ξεχάσουν και οικεία πρόσωπα που γνώριζαν καλά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας (CDS).

Tα συμπτώματα του CDS ή αλλιώς της νόσου του Αλτσχάιμερ των σκύλων, περιλαμβάνουν την περιπλάνησή τους σε γνωστά μέρη χωρίς να μπορούν να τα αναγνωρίσουν ή το να χαιρετούν τους ανθρώπους με πολύ λιγότερο ενθουσιασμό απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Επίσης, είναι πιθανό να αρχίσουν να ρυπαίνουν το σπίτι πιστεύοντας ότι βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Ακόμα, να περιφέρονται άσκοπα, να είναι λιγότερο κοινωνικά με τα άλλα ζώα και με τους ανθρώπους και γενικά να κάνουν ό,τι κάνουν και οι άνθρωποι που έχουν Αλτσχάιμερ.

Οπως ακριβώς το Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, έτσι και το Αλτσχάιμερ στους σκύλους συνδέεται με την φυσιολογική γήρανση. Πιστεύεται μάλιστα ότι όπως και το ανθρώπινο Αλτσχάιμερ είναι εν μέρει αποτέλεσμα της παρουσίας των ελεύθερων ριζών στο σώμα ή των διακυμάνσεων της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών. Ωστόσο, τόσο το Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, όσο και στους σκύλους, είναι τουλάχιστον αποτέλεσμα της αλλοιωμένης χημείας και του εκφυλισμού του εγκεφάλου και δεν είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται όλοι οι σκύλοι να πάθουν Αλτσχάιμερ μεγαλώνοντας, όπως δεν παθαίνουν και όλοι οι άνθρωποι.

Οι κτηνίατροι μερικές φορές συνταγογραφούν ντοπαμίνη για το Αλτσχάιμερ των σκύλων. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει κάποια φυσιολογική γνωστική λειτουργία σε ορισμένους σκύλους. Αυτό μπορεί να δώσει στα γέρικα ζώα που έχουν προσβληθεί από Αλτσχάιμερ μια καλύτερη ποιότητα ζωής στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Ενας κτηνίατρος θα πάει πέρα από τα συμπτώματα, όταν υπάρχουν υπόνοιες για Αλτσχάιμερ και θα κάνει συγκρίσεις με το ιστορικό της συμπεριφοράς του σκύλου. Συνήθως θα κάνει στο σκύλο μια εκτενή ιατρική και νευρολογική εξέταση, δεδομένου ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ των σκύλων έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτή των ανθρώπων.

Το Αλτσχάιμερ των σκύλων μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα, ακόμα και σε πολύ ήρεμα σκυλιά. Η επιθετικότητα είναι πιθανό να προκαλείται από την απώλεια των κυττάρων του εγκεφάλου, λόγω του εκφυλισμού του. Η αλλαγή των συνηθειών ύπνου και εγρήγορσης συνδέονται επίσης με την πάθηση. Το σκυλί μπορεί να κοιμηθεί πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πολύ λιγότερο τη νύχτα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει