Η κίνηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθάει στον έλεγχο του βάρους

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες δεν έχουν καθημερινή φυσική δραστηριότητα τέτοια που να αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του σωματικού τους βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Και η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει με τη σειρά της τον κίνδυνο για επιπλοκές, όπως η προεκλαμψία (υψηλή πίεση του αίματος και περίσσεια  πρωτεΐνης στα ούρα) και η παχυσαρκία μετά τον τοκετό, καθώς επίσης και τον κίνδυνο του μωρού για παιδική παχυσαρκία.

Μαζί με τον έλεγχο του βάρους, η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πόνων της πλάτης, να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσει την αϋπνία.

Πολλές έγκυες γυναίκες έχουν προγράμματα άσκησης, αλλά τείνουν να επικεντρώνονται στη σωματική δραστηριότητα για 30 λεπτά την ημέρα. Η μελέτη, ωστόσο, διαπίστωσε πως αν παραμένουν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορέσουν να προλάβουν την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.

«Είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι οι έγκυες γυναίκες ξοδεύουν 75% του χρόνου που είναι ξύπνιες σε καθιστικές συμπεριφορές. Πολλές απ’ αυτές τις γυναίκες ακολουθούν τις οδηγίες για σωματική δραστηριότητα αλλά μόνο και μόνο επειδή πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ομως, το να ακολουθούν τις οδηγίες για τον απαραίτητο καθημερινό χρόνο άσκησης, δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν κάνουν καθιστική ζωή», λέει η Christina Campbell, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Η Campbell και οι συνεργάτες της, παρακολουθούν τα επίπεδα δραστηριότητας και την ποσότητα των θερμίδων που καίγονται από τις έγκυες γυναίκες. Μια γυναίκα που έκανε έναν ζωηρό 30λεπτο περίπατο με τα πόδια, έκαψε περίπου τρεις φορές τον αριθμό των θερμίδων που θα έκαιγε αν βρισκόταν σε κατάσταση ηρεμίας.

Ομως, το σύνολο της σωματικής δραστηριότητάς της κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που δεν έχει κάνει μια συγκεκριμένη άσκηση για κάποια λεπτά της ώρας, αλλά είναι ενεργή ολόκληρη την ημέρα, όπως μια σερβιτόρα, ή μια γυναίκα που έχει μικρά παιδιά, επομένως είναι πάντα σε κίνηση, θα κάνουν ουσιαστικά περισσότερη άσκηση και θα κάψουν περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι συνολικά μια γυναίκα που ασκήθηκε για 30 λεπτά της ώρας, αλλά ήταν αδρανής κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να αυξήσουν τη συνολική ημερήσια δραστηριότητά τους.

«Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια, αν έχετε μια δουλειά γραφείου, να σηκώνεστε όταν είναι εφικτό και στη διάρκεια του διαλείμματός σας να βγαίνετε έξω και να κάνετε μια βόλτα γύρω από το κτίριο για πέντε λεπτά. ′Η ακόμα για να εξασκήσετε τα πόδια σας, να κάνετε μια προσπάθεια να παρκάρετε πιο μακριά ή να ανεβείτε στο γραφείο σας με τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ. Ολα αυτά τα μικρά πράγματα μαζί αν τα βάλετε δίπλα – δίπλα θα συνεισφέρουν στο να διατηρήσετε την ενεργητικότητά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», λέει η Campbell.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει