«Κλείδωσε» η απόφαση για την τρίτη δόση του εμβολίου – Ποιους αφορά

Σε σύντομο χρονικό διάσημα αναμένεται να εκκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κοροναϊού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να «ξεκλειδώσει» για άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή και συγκεκριμένα για όσους έχουν υποβληθεί σε:

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Μεταμόσχευση μυελού

Καθώς και για:

Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία

Νεφροπαθείς

Οι χορηγήσεις της αναμνηστικής δόσης αυτής θα ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες.

Γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα

Εκτενή αναφορά στο θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου έκανε και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης.

«Όλοι έχουμε ακούσει και από τα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου για την νόσο Covid. Για την οποία τρίτη δόση ο δόκιμος όρος είναι ενισχυτική δόση. Διότι από κάποιους αναφέρεται και ως πειραματική δόση.

Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό με μελέτες τόσο της χημικής ανοσίας, τα αντισώματα δηλαδή, όσο και της κυτταρικής, του προσδιορισμού των Τ- λεμφοκυττάρων, έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο επιστημονικών κέντρων του εξωτερικού αλλά και στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρω τις αξιόλογες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί και στο εξωτερικό από τις ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία και με το Ωνάσειο Καρδιολογικό Κέντρο, από τους καθηγητές Δημόπουλο, Μπολέτη, Χατζάκη, Ψυχογιού και άλλους που ζητώ συγγνώμη που δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους.

Οι μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου, ομάδες με μεταμοσχευμένους αιμοποιητικών κυττάρων, συμπαγών οργάνων, άτομα με νεοπλασίες, άτομα αιμοκαθαιρόμενα, όπως και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών.

Σύμφωνα με τις μελέτες, στις ειδικές αυτές ομάδες πληθυσμού, φαίνεται ότι μετά τους έξι μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει