Αντικαταθλιπτικά αύξησαν την στεφανιαία αθηροσκλήρωση σε ζώα

Συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά προκάλεσαν αύξηση μέχρι και 6 φορές στις αθηροσκληρωτικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες σε πρωτεύοντα θηλαστικά, σύμφωνα με μελέτη.

Ως γνωστόν, η αθηροκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών είναι η κύρια πηγή των καρδιακών προσβολών.

Η μελέτη που έγινε από ερευνητές του Wake Forest Baptist Medical Center, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine.

«Η ιατρική κοινότητα γνωρίζει εδώ και χρόνια πως η κατάθλιψη συνδέεται στενά με τις καρδιακές παθήσεις, αλλά δεν ξέραμε αν η θεραπεία της θα μπορούσε να μειώσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», τόνισε η δρ Carol Shively, καθηγήτρια της Παθολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στη μελέτη, 42 μεσήλικες θηλυκοί πίθηκοι τράφηκαν με δυτικού τύπου διατροφή που περιέχει λίπος και χοληστερόλη για 18 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης καταγράφηκε τυχόν καταθλιπτική συμπεριφορά στα ζώα.

Τα θηλυκά ζώα επιλέχθηκαν για τη μελέτη επειδή η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και επειδή οι καταθλιπτικές διαταραχές είναι δύο φορές πιο πιθανό να συμβούν στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Τα ζώα στη συνέχεια έλαβαν τυχαία ένα συχνά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, έναν εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), που διατίθεται στο εμπόριο ή ένα εικονικό φάρμακο μία φορά την ημέρα για 18 μήνες. Το αντικαταθλιπτικό δόθηκε σε μία δόση συγκρίσιμη με αυτήν που παρέχεται στους ανθρώπους ασθενείς.

Οι πίθηκοι που έλαβαν το SSRI ανέπτυξαν τρεις φορές την ποσότητα της αθηροσκλήρωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες συγκριτικά με τους πιθήκους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Στα καταθλιπτικά ζώα το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο, σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερο σ’ αυτά που έλαβαν θεραπεία με SSRI, σε σχέση με αυτά που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια θεραπεία με το φάρμακο αυτό προωθεί την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών σε μη-ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά», δήλωσε η Shively.

«Αυτό μπορεί να είναι κλινικά σημαντικό για τους ανθρώπους, διότι σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών μέσης ηλικίας παίρνουν αντικαταθλιπτικά και τα πιο συχνά απ’ αυτά τα φάρμακα είναι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης», συμπληρώνει.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, οι γιατροί θα πρέπει να έχουν αυτό κατά νου όταν συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά, προσθέτουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως η άσκηση σε μερικούς ανθρώπους είναι εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει