Κοινά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού και εμμηνόπαυσης

Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο και οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνουν όταν θα χτυπήσει την πόρτα της γυναίκας η εμμηνόπαυση, αλλά και μετά απ’ αυτήν.

Ο υποθυρεοειδισμός, μάλιστα, μπορεί να ευθύνεται για κάποια συμπτώματα που πολλές φορές αποδίδονται στην εμμηνόπαυση, όπως διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Επειδή οι κλινικοί γιατροί μπορεί να παραβλέψουν τα κοινά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, η κατάσταση συχνά παραμένει αδιάγνωστη. Επειδή, μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.

Κόπωση

Ενας υποτονικός θυρεοειδής μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένη. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει κόπωση και συνολική απώλεια ενέργειας. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να ξυπνήσετε το πρωί και να χρειάζεστε περισσότερο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ψυχικά και συναισθηματικά συμπτώματα

Ο υποθυρεοειδισμός συχνά επηρεάζει τα συναισθήματά σας και οδηγεί σε εναλλαγές διάθεσης, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα. Μερικές φορές βλάπτει τη μνήμη, ενώ φαίνεται πως επιβραδύνει και τη γνωστική λειτουργία.

Προβλήματα του δέρματος

Μπορεί να νοιώθετε το δέρμα σας ξηρό και να αισθάνεστε συχνά φαγούρα. Μπορεί ακόμα να πάρει μια κιτρινο-πορτοκαλί απόχρωση, που οφείλεται σε συσσώρευση καροτίνης από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ξηρότητα και αραίωση των μαλλιών

Τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν πιο ξηρά και εύθραυστα. Μερικές γυναίκες χάνουν μεγάλο μέρος των μαλλιών τους σε κάποια σημεία.

Αύξηση βάρους

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους ή να καταστήσει δύσκολο για τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αυτό μπορεί να μοιάζει παράδοξο, γιατί συνήθως ο υποθυρεοειδισμός μειώνει την όρεξη.

Πόνος αρθρώσεων και μυϊκός πόνος

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε αυξημένο μυϊκό πόνο και πόνο στις αρθρώσεις. Στην πραγματικότητα το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι ένα σύνδρομο του υποθυρεοειδισμού.

Αλλα συχνά συμπτώματα που συνδέονται με τον υποθυρεοειδισμό περιλαμβάνουν βραχνάδα, απώλεια ακοής, δυσκοιλιότητα ή ευαισθησία σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το πρόσωπο, τα χέρια, οι αστράγαλοι και τα πόδια μπορεί να πρήζονται.

Λάβετε υπόψιν σας ότι δεν μπορείτε να προσδιορίσετε από μόνη σας τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να τον εντοπίσετε είναι οι εξετάσεις αίματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει