Κοινό Καρύκευμα Μπορεί να Αυξήσει τον Κίνδυνο Κατάθλιψης!

Η διατροφή σας δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική σας υγεία – παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διάθεση και τη ψυχική σας ευεξία. Τώρα, επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι ένα συγκεκριμένο καρύκευμα που χρησιμοποιείται συχνά για να ενισχύσει τη γεύση των φαγητών μπορεί να έχει απρόσμενες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κατάθλιψη.
Τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Immunology είναι εντυπωσιακά, καθώς το καρύκευμα στο μικροσκόπιο είναι το αλάτι – ένα κοινό συστατικό σε κουζίνες όλου του κόσμου. Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη υποδείξει μια σύνδεση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης αλατιού και κατάθλιψης, αλλά ο ακριβής μηχανισμός παρέμενε ασαφής.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να διερευνήσουν περαιτέρω και διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι προκαλεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται IL-17A, η οποία φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου για κατάθλιψη.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που λάμβανε φυσιολογική διατροφή και μία που λάμβανε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για πέντε εβδομάδες. Όσα έτρωγαν πολύ αλάτι παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα και ενδιαφέρον για το περιβάλλον τους – ενδείξεις παρόμοιες με καταθλιπτική συμπεριφορά.
Η ομάδα παρατήρησε ότι τα ποντίκια με υψηλή κατανάλωση αλατιού είχαν αυξημένα επίπεδα IL-17A στο σπλήνα, στο αίμα και στον εγκέφαλο, κάτι που σχετίστηκε με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Ενδιαφέρον έχει ότι ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν αυτή την πρωτεΐνη δεν εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση της IL-17A με την κατάθλιψη.
Η έρευνα αυτή όχι μόνο ενισχύει τη σύνδεση ανάμεσα στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού και την κατάθλιψη, αλλά και υποδεικνύει ότι η μείωση του αλατιού μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία. Επιπλέον, ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που στοχεύουν την πρωτεΐνη IL-17A.
«Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την υιοθέτηση διατροφικών παρεμβάσεων, όπως η μείωση του αλατιού, ως προληπτικό μέτρο για ψυχικές παθήσεις. Επίσης, ανοίγει νέους ορίζοντες για θεραπείες που στοχεύουν την IL-17A για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ελπίζουμε αυτά τα ευρήματα να ενθαρρύνουν συζητήσεις σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση αλατιού», δήλωσε η Δρ. Xiaojun Chen από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Ναντζίνγκ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.
Τα ευρήματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτούμε τη μεγάλη κατανάλωση αλατιού στις δυτικές διατροφές, καθώς και τη ραγδαία εξάπλωση του πρόχειρου φαγητού, το οποίο μπορεί να περιέχει έως και 100 φορές περισσότερο αλάτι σε σχέση με τα σπιτικά γεύματα.
Η σύνδεση αυτή θεωρείται πλέον επείγουσα, αφού η μείζων καταθλιπτική διαταραχή επηρεάζει το 15-18% του πληθυσμού και αποτελεί μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.