Κολλάει ο κοροναϊός από την κοινή χρήση φαγητού ή ποτών;

Μία από τις απολαύσεις του φαγητού σε ένα εστιατόριο (σε εξωτερικούς χώρους, φυσικά) είναι να μοιράζεστε ένα ορεκτικό με τον φίλο ή τον συνεργάτη σας. Πρέπει όμως να το μοιραστείτε; Θα μπορούσατε να κολλήσετε κοροναϊό από κοινή χρήση φαγητού ή ποτού;

Η παραγγελία ενός ωραίου, νόστιμου ντιπ μπορεί να ακούγεται ελκυστική σαν ιδέα, αλλά μάλλον θα πρέπει να την αποφύγετε. Κι αυτό γιατί θεωρητικά, ναι, μπορεί να κολλήσετε κοροναϊό από την κοινή χρήση φαγητού και ποτού.

Πολλά μικρόβια -συμπεριλαμβανομένου του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19- μπορεί να υπάρχουν στο σάλιο, οπότε αν ένα μολυσμένο άτομο βυθίσει το φαγητό του στο ντιπ και μετά το επαναλάβει, θα μπορούσε να μεταδώσει τα βακτήρια και τους ιούς του σε όλους όσοι έχουν επίσης χρησιμοποιήσει το ίδιο ντιπ.

Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει να πιείτε καμία γουλιά από το ποτό κάποιου άλλου (θυμηθείτε όλη τη «φασαρία» με την θεία κοινωνία…). Ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό μπορεί να αποθέσει τον κοροναϊό στην άκρη από το καλαμάκι ή στο χείλος του ποτηριού και εσείς αν πιείτε μια γουλιά από το ποτό του φίλου σας θα μπορούσατε ενδεχομένως να απορροφήσετε μικρόβια από το ποτό του.

Επίσης, μην βασίζεστε στο αλκοόλ που έχει ένα ποτό, γιατί να σκοτωθούν τα μικρόβια θα πρέπει να πρόκειται για ποτό που περιέχει τουλάχιστον 60% (αν όχι 70%) αλκοόλ, αριθμός που είναι απείρως ισχυρότερος από το κόκκινο κρασί (που διαθέτει περίπου 12% αλκοόλ), ή ακόμα και από τη βότκα (που συνήθως περιέχει περίπου 40% αλκοόλ).

Συμπέρασμα; Για να παραμείνετε ασφαλείς από τον κοροναϊό θα πρέπει να παραλείψετε την κοινή χρήση ορεκτικών να μην «τσιμπάτε» από το πιάτο του φίλου σας και να μην πίνετε ούτε γουλιά από το ποτό κάποιου άλλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει