Κολλιτσίδα: Eνα ισχυρότατο βότανο

H κολλιτσίδα ή Arctium lappa (στα λατινικά), επίσης γνωστή ως αγριάδα, είναι ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο.

Πρόκειται για ένα κοινό ζιζάνιο, γνωστό για τη χαρακτηριστική αγκαθωτή αγριάδα του, που μπορεί να κολλήσει σχεδόν οπουδήποτε. Βρίσκεται σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία και θεωρείται ένα από τα 10 πιο ισχυρά βότανα στον κόσμο.

Είναι η ρίζα του φυτού κολλιτσίδα που συχνά χρησιμοποιείται σε φυτικά συμπληρώματα. Οι φρέσκες ρίζες κολλιτσίδας περιέχουν πολυακετυλένια, τα οποία είναι φυτοχημικά που σκοτώνουν κάποια είδη βακτηρίων και μυκήτων. Η κολλιτσίδα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία από βακτήρια, μύκητες, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και ακμή. Η αντιβακτηριακή του δράση μπορεί επίσης να προωθήσει την επούλωση των πληγών και να βοηθήσει στη θεραπεία του έλκους.

Η κολλιτσίδα λειτουργεί, τόσο ως αποσυμφορητικό, όσο και ως διουρητικό στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση. Η παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική Ayurvedic χρησιμοποιεί την κολλιτσίδα για την αντιμετώπιση της κυκλοφορικής συμφόρησης και τον πυρετό που προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και την πνευμονία. Σήμερα οι βοτανολόγοι συνιστούν την κολλιτσίδα για την εξάλειψη των τοξινών από όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του αίματος, του ήπατος, του λεμφικού συστήματος, των νεφρών και της χοληδόχου κύστης.

Η κολλιτσίδα μελετάται για τις δυνατότητές της ως θεραπεία για τον καρκίνο. Έχει μια μακρά ιστορία χρήσης για τη θεραπεία αυτής της νόσου – η Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν, Γερμανίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, οραματίστρια και βοτανολόγος του Μεσαίωνα, συχνά χρησιμοποιούσε την κολλιτσίδα για τη θεραπεία των καρκινικών όγκων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μια χημική ουσία της κολλιτσίδας, η arctigenin, πράγματι προκαλεί αργή ανάπτυξη του όγκου. Η κολλιτσίδα είναι ένα ενεργό συστατικό στις δημοφιλείς φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των Essiac και Hoxsey. Φυσικά, ο καρκίνος είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια, η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάτω από τη φροντίδα γιατρού. Ωστόσο, μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό, προκειμένου να ενισχύσετε τη θεραπεία του καρκίνου με μια παράλληλη θεραπεία με βότανα.

Η κολλιτσίδα μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία του διαβήτη με τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Σε μία μελέτη η ρίζα κολλιτσίδας μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτίωσε την ανοχή σε υδατάνθρακες σε ποντίκια εργαστηρίου. Σε άλλη εργαστηριακή μελέτη, η κολλιτσίδα προστάτευσε ζώα που κατανάλωσαν τη ρίζα από τις τοξικές επιδράσεις των διαφόρων δηλητηριωδών χημικών ουσιών. Τα στελέχη κολλιτσίδας έχουν γεύση λίγο σαν το σέλινο, αλλά τα φύλλα είναι μάλλον πικρά, όπως τα χόρτα πικραλίδας. Οι ρίζες της θεωρούνται λαχανικά στην Ιαπωνία, και βρίσκονται συνήθως στα καταστήματα και τις αγορές. Η κολλιτσίδα είναι άφθονη στη φύση. Μπορείτε να την μαζέψετε οι ίδιοι, να την μαγειρέψετε και να φάτε τις ρίζες και τα φύλλα. Ωστόσο, αν μαζεύετε μόνοι σας τις κολλιτσίδες, να είστε προσεκτικοί διότι μοιάζει λίγο με τη μπελαντόνα, ένα φυτό που μπορεί να είναι θανάσιμα τοξικό αν το καταπιείτε. Ασφαλείς και αποτελεσματικές κάψουλες κολλιτσίδας ή υγρό εκχύλισμα ρίζας είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Το εκχύλισμα κολλιτσίδας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και την ανάπτυξη υγιών μαλλιών. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κολλιτσίδα για να βελτιώσετε την κατάσταση των μαλλιών σας, απλά κάντε μασάζ με λάδι ρίζας κολλιτσίδας στο τριχωτό του κεφαλιού.

Η κολλιτσίδα είναι γενικά ασφαλής, αλλά μερικοί άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν την καταναλώνουν, ιδίως εκείνοι με μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι έγκυες γυναίκες, επίσης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την κολλιτσίδα, καθώς είναι πιθανό να προκαλεί συστολές της μήτρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει