Κολοκύθα: Τι Συμβαίνει στο Σώμα σας Όταν την Τρώτε Τακτικά

Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού και την όραση. Η περιεκτικότητα της κολοκύθας σε φυτικές ίνες προάγει την κανονική πέψη και τον κορεσμό για υγιή διατροφικά πρότυπα.

Χρησιμοποιήστε την κολοκύθα σε πρωινά δημητριακά, smoothies, αρτοσκευάσματα, σνακ ή κύρια πιάτα για ποικιλία.

Η κολοκύθα είναι στην καλύτερή της στιγμή το φθινόπωρο, με πολλά προϊόντα κολοκύθας να κοσμούν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Εάν είστε λάτρης της κολοκύθας και τρώτε αυτό το φρούτο συχνά, ίσως αναρωτιέστε για τα οφέλη της κολοκύθας για την υγεία σας.

Είναι η κολοκύθα πραγματικά τόσο καλή για εσάς και πόσο πρέπει να τρώτε καθημερινά; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για τη διατροφή και τα οφέλη για την υγεία της κολοκύθας, καθώς και νόστιμους τρόπους για να την εντάξετε στη διατροφή σας.

Οφέλη για την Υγεία από την Κολοκύθα:

Μπορεί να Έχετε Λιγότερη Φλεγμονή

Οι κολοκύθες παίρνουν το πορτοκαλί χρώμα τους από το βήτα καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. “Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν από την κυτταρική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, γνωστή ως οξειδωτικό στρες”, λέει η Kate Wilson McGowan, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια της Bittersweet Nutrition. Το οξειδωτικό στρες προάγει τη φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, την αρθρίτιδα, τις αλλεργίες και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Μπορεί να Έχετε Καλύτερη Υγεία των Ματιών

“Η βιταμίνη Α που βρίσκεται στην κολοκύθα προστατεύει τον κερατοειδή, την επιφάνεια του ματιού, και μας επιτρέπει να βλέπουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού”, λέει η McGowan. Η κολοκύθα περιέχει επίσης βιταμίνες C και Ε, οι οποίες προάγουν τη μακροπρόθεσμη υγεία των ματιών προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες.

Μπορεί να Έχετε Καλύτερη Υγεία του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Η προσθήκη λίγης κολοκύθας στην ημέρα σας μπορεί να σας κρατήσει δυνατό όταν έρχεται η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Και όχι μόνο λόγω της βιταμίνης C. Η κολοκύθα περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται για να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν καταναλώνουμε αρκετή. Είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, ένα μέταλλο που βοηθά το σώμα μας να αμυνθεί κατά των λοιμώξεων.

Μπορεί να Αντιμετωπίσετε Λιγότερη Δυσκοιλιότητα

Περισσότεροι από το 90% από εμάς δεν τρώμε τα 28 έως 34 γραμμάρια φυτικών ινών που χρειαζόμαστε κάθε μέρα. “Χρειαζόμαστε φυτικές ίνες για να λειτουργήσει σωστά το πεπτικό μας σύστημα, και μας κρατούν τακτικούς και δίνουν στα γεύματά μας περισσότερη αντοχή, γνωστή και ως κορεσμός”, λέει η McGowan. Η κολοκύθα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, παρέχοντας περίπου το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας ανά φλιτζάνι. Και μην πετάτε τους σπόρους! “Οι κολοκυθόσποροι είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, και εύκολοι να ενσωματωθούν στη διατροφή”, προσθέτει η McGowan. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί Έλληνες καταναλώνουν κολοκυθόσπορους ως υγιεινό σνακ.

Μπορεί να Έχετε Χαμηλότερη Αρτηριακή Πίεση

Η υψηλή πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και η κολοκύθα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να το πάρετε. Στην πραγματικότητα, 1 φλιτζάνι πουρές κολοκύθας έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα.

Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με δύο τρόπους. Πρώτον, προάγει την αγγειοδιαστολή, ή τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας στο αίμα να κυκλοφορεί πιο ελεύθερα σε όλο το σώμα. Επιπλέον, το κάλιο αυξάνει την απέκκριση νατρίου στα ούρα, η οποία μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Διατροφικά Στοιχεία της Κολοκύθας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), 1 φλιτζάνι κονσέρβα, πουρές κολοκύθας χωρίς ζάχαρη έχει:

  • Θερμίδες: 83
  • Υδατάνθρακες: 20 g
  • Διαιτητικές ίνες: 7 g
  • Συνολικά σάκχαρα: 8 g
  • Πρόσθετη ζάχαρη: 0 g
  • Πρωτεΐνη: 3 g
  • Συνολικό λίπος: 1 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,4 g
  • Χοληστερόλη: 0 mg
  • Βιταμίνη Α: 1.910 mcg
  • Βιταμίνη C: 10 mg
  • Βιταμίνη Ε: 2,6 mg
  • Σίδηρος: 3,4 mg
  • Κάλιο: 505 mg

Η κολοκύθα είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α. Μια μερίδα 1 φλιτζανιού πουρέ κολοκύθας παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες και περισσότερο από τη διπλάσια ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Α. Είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, σιδήρου και βιταμίνης Ε.

Είναι η Κολοκύθα Ασφαλής για Όλους;

Η κολοκύθα είναι ασφαλής για όλους. Η τοξικότητα της βιταμίνης Α μπορεί να συμβεί εάν κάποιος καταπιεί πάρα πολλή από τη θρεπτική ουσία. Αλλά θα έπρεπε να τρώτε 50 φλιτζάνια κολοκύθα την ημέρα για να είστε σε κίνδυνο. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα το δέρμα σας να αποκτήσει μια πορτοκαλί απόχρωση αν φάτε πάρα πολλή κολοκύθα. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο αν τρώτε πολλές μερίδες κολοκύθας κάθε μέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμβουλές για να Απολαύσετε την Κολοκύθα

Ανακατέψτε την στο Πρωινό

Η κολοκύθα είναι ένας εύκολος τρόπος για να ανεβάσετε τις φθινοπωρινές δονήσεις στο πρωινό σας, χωρίς να χρειάζεται μαγείρεμα. Ανακατέψτε την σε βρώμη κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ανακατέψτε λίγη σε ένα smoothie.

Προσθέστε την στα Σνακ

Η κολοκύθα είναι ένα φυσικά γλυκό βασικό είδος ντουλαπιού που είναι μια εξαιρετική προσθήκη στα σνακ. Επιπλέον, είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Την επόμενη φορά που θα λαχταράτε ένα γλυκό σνακ, φτιάξτε μια παρτίδα από καρυδένια μπισκότα κολοκύθας.

Συμπεριλάβετε την σε Αρτοσκευάσματα

Οι δυνατότητες για κολοκύθα σε αρτοσκευάσματα είναι ατελείωτες. Φυσικά, το ψωμί κολοκύθας είναι ένα φθινοπωρινό αγαπημένο, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κολοκύθα στο ψήσιμο. Μια τάρτα κολοκύθας είναι μια νόστιμη εναλλακτική της μηλόπιτας.

Χρησιμοποιήστε την στα Κύρια Πιάτα

Δεδομένου ότι η κολοκύθα είναι μόνο απαλά γλυκιά, είναι μια νόστιμη προσθήκη σε αλμυρά κύρια πιάτα. Η φυσικά μεταξένια υφή της κολοκύθας είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα βουτύρου και τυριού σε ριζότο και πιάτα ζυμαρικών. Είναι επίσης ένας έξυπνος τρόπος για να πήξετε το τσίλι. Στην Ελλάδα, η SECONDARY_GREEK_KEYWORD: κολοκυθόσουπα είναι ένα δημοφιλές και θρεπτικό χειμερινό πιάτο.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι συμβαίνει αν τρώτε κολοκύθα κάθε μέρα;

Η κατανάλωση κολοκύθας κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την κανονικότητά σας, να μειώσετε τη φλεγμονή, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να προωθήσετε την υγεία των ματιών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Προσθέστε μια μερίδα κολοκύθας στα πρωινά σας δημητριακά ή στο smoothie σας για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της κατανάλωσης κολοκύθας;

Δεν υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση μιας μερίδας κολοκύθας κάθε μέρα. Ωστόσο, εάν φάτε πάρα πολύ, μπορεί να εμφανίσετε διάρροια από μια υψηλή δόση φυτικών ινών, ή το δέρμα σας μπορεί προσωρινά να έχει μια πορτοκαλί απόχρωση.

Αποτοξινώνει η κολοκύθα το σώμα σας;

Η κολοκύθα δεν “αποτοξινώνει” το σώμα. Στην πραγματικότητα, καμία μεμονωμένη τροφή δεν αποτοξινώνει το σώμα. Το ήπαρ και τα νεφρά μας εργάζονται ακούραστα για να ξεπλύνουν ανεπιθύμητες χημικές ουσίες και τοξίνες.

via

Μπορεί επίσης να σας αρέσει