Κοροναϊός: 56% πιο μολυσματική η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού

H νέα μετάλλαξη του κοροναϊού του Κεντ είναι κατά 56% πιο μολυσματική και κατά συνέπεια θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους στην Αγγλία σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, ακόμη και με την επιβολή lockdown.

Αυτό προειδοποιούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής «SAGE» που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι ο μεταλλαγμένος ιός που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, μπορεί να μολύνει πολύ περισσότερα άτομα επειδή εξαπλώνεται πιο γρήγορα.

Αν και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη – που ονομάζεται «B.1.1.7» – είναι πιο επικίνδυνη ή θανατηφόρα, το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα σημαίνει ότι θα έχουμε αναπόφευκτα και περισσότερους θανάτους, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μετάλλαξη είναι 56% πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Μαθηματικής Μοντελοποίησης Λοιμωδών Νοσημάτων στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από ό,τι άλλα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία ότι τα τεστ, οι θεραπείες και τα εμβόλια που μόλις ξεκίνησαν να κυκλοφορούν μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, αν και η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Ευρώπης είπε ότι η μετάλλαξη πιθανότατα δεν είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι η κυκλοφορία των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να χρειαστεί να επιταχυνθεί για να περιοριστεί η διάδοση του μεταλλαγμένου ιού, στον ρυθμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων την εβδομάδα από τον τρέχοντα των 200.000.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει