Κοροναϊός: Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους τις πρώτες μέρες

Μελέτη που έγινε στην Αμερική έδειξε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους που διαγιγνώσκονται με Covid-19 είναι υψηλότερος μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης.

Οι ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν την ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της American Stroke Association για τα εγκεφαλικά στη Νέα Ορλεάνη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 37.400 ανθρώπους άνω των 65 ετών (μέση ηλικία 80 ετών), οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό το 2020 και 2021 και είχαν νοσηλευτεί.

Διαπιστώθηκε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος εγκεφαλικού υπάρχει μέσα στο πρώτο τριήμερο από τη διάγνωση, όντας δέκα φορές υψηλότερος σε σχέση είτε με την περίοδο πριν τη διάγνωση της Covid-19 είτε έναν μήνα μετά τη διάγνωσή της. Μετά τις πρώτες τρεις ημέρες από τη διάγνωση, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται γρήγορα, αλλά παραμένει σχετικά μεγαλύτερος σε σχέση με την περίοδο πριν τη διάγνωση του κοροναϊού ή έναν μήνα μετά τη διάγνωσή της.

Τα αναλυτικά ευρήματα

Αναλυτικά, τις 4 έως 7 ημέρες μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος είναι 60% μεγαλύτερος, τις 8 έως 14 ημέρες είναι 44% μεγαλύτερος, ενώ 15 έως 28 ημέρες μόνο 9% μεγαλύτερος. Οι άνθρωποι 65 έως 74 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού μετά τη διάγνωση Covid-19 σε σχέση με εκείνους άνω των 85 ετών, καθώς και όσους δεν έχουν ιστορικό εγκεφαλικού.

Τα εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο μπλοκάρεται (ισχαιμικά) ή διαρρηγνύεται (αιμορραγικά), εμποδίζοντας έτσι το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να φθάσουν σε αυτόν. Η αδυναμία στα χέρια, η δυσκολία στην ομιλία και η παραμόρφωση του προσώπου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει