Κοροναϊός: Δύο νέες παραλλαγές της μετάλλαξης Omicron στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ

Δύο νέες παραλλαγές του κοροναϊού που έχουν προκύψει από την μετάλλαξη Omicron εξετάζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς έχει προκύψει ανησυχία εάν είναι πιο μολυσματικές ή επικίνδυνες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό έχει αρχίσει να τις παρακολουθεί λόγω των «επιπρόσθετων μεταλλάξεων που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για να κατανοηθεί ο αντίκτυπός τους στο δυναμικό διαφυγής του ανοσοποιητικού».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, αν και είναι φυσιολογικό για τους ιούς να μεταλλάσσονται, μόνο ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν την ικανότητά τους να εξαπλωθούν ή να αποφύγουν την προηγούμενη ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση ή τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλούν.

Έτσι, για παράδειγμα, το BA.2 αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν το 94% όλων των περιπτώσεων αλληλουχίας και είναι πιο μεταδοτικό από τα «αδέλφια» του, αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Μάλιστα, μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις BA.4 και BA.5 έχουν αναφερθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το BA.4 είχε βρεθεί στη Νότια Αφρική, τη Δανία, τη Μποτσουάνα, τη Σκωτία και την Αγγλία από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου.

Σημειώνεται, ότι πριν λίγο καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραλλαγή Omicron ΧΕ, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία στα μέσα του Ιανουαρίου και έκτοτε έχουν εντοπιστεί πάνω πάνω από 600 κρούσματα στη χώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει