Κοροναϊός: Έντονες διαφωνίες των ειδικών για την υδροξυχλωροκίνη

Διχασμένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Την ίδια ώρα που ο ΠΟΥ ρίχνει «χαστούκι» στον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την αναστολή των κλινικών δοκιμών της, προειδοποιώντας για τυχόν παρενέργειές της, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι την χρησιμοποιεί προληπτικά, ο διάσημος Γάλλος λοιμωξιολόγος, Ντιντιέ Ραούλ, έρχεται να αμφισβητήσει σφόδρα τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet και η οποία εκτιμά πως  η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Ο Ραούλ χαρακτηρίζει τη μελέτη «ημιτελή», διότι πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρει «από ανθρώπους που δεν έχουν δει ασθενείς».

«Πώς θέλετε να είναι δυνατόν μια ημιτελής μελέτη, που έγινε με βάση “μεγάλα δεδομένα” (“big data”) να αλλάξει αυτό που έχουμε πετύχει;», τόνισε ο καθηγητής του Ινστιτούτου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (IHU) Méditerranée Infection στη Μασσαλία, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος.

Μια εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (22/05) στο διαπρεπές ιατρικό περιοδικό The Lancet θεωρεί αναποτελεσματική, εάν όχι και επιβλαβή, τη χρήση της χλωροκίνης, ή των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, στη θεραπεία κατά του κοροναϊού.

«Εδώ (στο IHU), πέρασαν από τα χέρια μας 4.000 άνθρωποι , πιστεύετε πως πρόκειται να αλλάξω γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με “big data”, που είναι ένα είδος εντελώς παραπλανητικής φαντασιοκοπίας, που λαμβάνει δεδομένα των οποίων η ποιότητα είναι άγνωστη, που μπλέκει τα πάντα, που συνδυάζει θεραπείες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη δόση που χορηγήθηκε», επισήμανε ο καθηγητής Ραούλ.

Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet είναι η «πρώτη μεγάλης κλίμακας» που δείχνει με «ισχυρές στατιστικές ενδείξεις» ότι η χλωροκίνη και το παράγωγο της υδροξυχλωροκίνη «δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19», σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της, δρ. Μαντίπ Μέχρα.

«Τίποτα δεν θα σβήσει αυτό που είδα με τα μάτια μου», δήλωσε από την πλευρά του ο Ραούλ. Ο Γάλλος καθηγητής ισχυρίζεται, πως στην ομάδα της έρευνάς του με 3.600 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης (ένα αντιβιοτικό), «η θνησιμότητά της είναι η χαμηλότερη στον κόσμο στο 0,5%».

Στη μελέτη, όμως, που δημοσίευσε το The Lancet, οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών και προτείνουν αυτές οι θεραπείες να μην χορηγούνται εκτός κλινικών δοκιμών.

«Δεν ξέρω αν αλλού η υδροξυχλωροκίνη σκοτώνει, αλλά εδώ έχει σώσει πολλούς ανθρώπους», διαβεβαιώνει από τη δική του πλευρά ο Ραούλ.

Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά επίσης την υπόθεση ότι η θεραπεία αυτή προκαλεί σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, καθώς διαβεβαίωσε πως στη Μασσαλία δεν είχε παρατηρηθεί φαινόμενο αυτού του είδους παρόλο που πραγματοποιήθηκαν «10.000 ηλεκτροκαρδιογραφήματα».

Ο Ραούλ, που έχει συγκεντρώσει πυρά κι από άλλους επιστήμονες, ολοκληρώνει την παρέμβασή του μέσω βίντεο, τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι κάναμε τη δουλειά μας, αυτό είναι το τέλος της επιδημίας… Είμαστε πολύ ήρεμοι γι’ αυτό που κάναμε».

Η υδροξυχλωροκίνη δοκιμάζεται επί του παρόντος σε διάφορες κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την ονομασία Discovery.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει