Κοροναϊός: H ιβερμεκτίνη μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων

Ενώ ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι επιστήμονες δεν σταματούν να αναζητούν νέα όπλα που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν την πανδημία και να ανακουφίσουν εκείνους που ήδη νοσούν από τον ιό.

Ένα φάρμακο που κατηγοριοποιείται ως δερματολογικό και αντιπαρασιτικό προσθέτει στο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας ισπανική μελέτη. Τα ευρήματα μικρής πιλοτικής έρευνας αποκάλυψαν τη θετική δράση του φαρμάκου στα συμπτώματα και το ιικό φορτίο των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, μικρή πιλοτική μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναβάρα και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Μπαρτσελόνα (ISGlobal), διαπίστωσε πως η χορήγηση ιβερμεκτίνης σε ασθενείς που νοσούν ήπια με Covid-19, μπορεί να μειώσει τη μεταδοτικότητα του ιού.

Η ιβερμεκτίνη αποτελεί αντιπαρασιτικό φάρμακο που, όπως έδειξαν οι in vitro κλινικές δοκιμές, μπορεί να μειώσει την αντιγραφή του SARS-CoV-2, σε υψηλότερες ωστόσο συγκεντρώσεις από τις συνιστώμενες για ανθρώπινη χρήση.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Lancet, οι ερευνητές χορήγησαν σε 24 ασθενείς με ήπια νόσο Covid-19 μία δόση με το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ιβερμεκτίνης είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo), σε διάστημα 72 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα, καθώς επίσης συνέλεξαν ρινικά επιχρίσματα και αιματολογικά δείγματα κατά την έναρξη της θεραπείας και μετά από μία, δύο και τρεις εβδομάδες.

Αν και μία εβδομάδα μετά την έναρξη της θεραπείας, οι μοριακοί έλεγχοι παρέμειναν θετικοί για το σύνολο των συμμετεχόντων, το ιικό φορτίο ήταν μικρότερο στους ασθενείς που λάμβαναν το αντιπαρασιτικό φάρμακο, με τριπλάσια μείωση στις τέσσερις ημέρες από τη χορήγηση και 18 φορές χαμηλότερο επτά ημέρες μετά.

Η ιβερμεκτίνη πέτυχε επιπλέον την άμβλυνση των συμπτωμάτων κατά 50% για την ανοσμία και αγευσία και 30% για τον βήχα.

Σε επίπεδο αντισωμάτων IgG, τα οποία έπονται της έναρξης της νόσου, η ομάδα της ιβερμεκτίνης έδειξε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, κάτι που πιθανότατα αποδίδεται στο μειωμένο ιικό φορτίο, εξήγησε ο ερευνητής Carlos Chaccour από το Ινστιτούτο ISGlobal και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναβάρα.

Αξιοσημείωτο εύρημα αποτέλεσε η μηδενική επίδραση στη διάρκεια των συμπτωμάτων ή των δεικτών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, το οποίο υποδηλώνει μηχανισμούς δράσης της ιβερμεκτίνης που δεν σχετίζονται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Κατά την εκτίμηση των ερευνητών, η αντιπαρασιτική ουσία παρεμβαίνει στην είσοδο του ιού στα κύτταρα, όπως έχει δείξει και άλλη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ σε χάμστερ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει