Κοροναϊός: Η σοβαρή παχυσαρκία μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Eίναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν παράγοντα που συνδέεται με τις σοβαρές περιπτώσεις κοροναϊού, όμως μία επιστημονική έρευνα από την Τουρκία παρουσιάζει ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό και δεν έχουν αποκτήσει «υβριδική» ανοσία (φυσική και εμβολιαστική).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βολκάν Ντεμιρχάν Γιουμούκ του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Παχυσαρκίας στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου), μελέτησαν 124 ανθρώπους με σοβαρή παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος άνω του 40) με μέση ηλικία 42 έως 63 ετών, καθώς και 166 με φυσιολογικό βάρος και μέση ηλικία 39 έως 47 ετών, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως είτε με Pfizer/BioNTech είτε με το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac (γνωστό και ως Sinovac). Τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, δείγματα αίματος ελήφθησαν και αναλύθηκαν, προκειμένου να μετρηθούν τα δημιουργημένα αντισώματα κατά του κορονοϊού. Επίσης διαπιστώθηκε ότι 70 είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό.

Μεταξύ όσων δεν είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό και είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer/BioNtech, τα επίπεδα αντισωμάτων στους σοβαρά παχύσαρκους ήταν τουλάχιστον τρεις φορές λιγότερα, σε σχέση με τους εμβολιασμένους με κανονικό βάρος (δείκτη μάζας σώματος 18-25). Στην περίπτωση των παχύσαρκων που είχαν κάνει το κινεζικό εμβόλιο, τα αντισώματα ήταν 27 φορές λιγότερα σε σχέση με τα εμβολιασμένα άτομα κανονικού βάρους (άλλη μια σαφής ένδειξη για την μικρότερη αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων έναντι των δυτικών εμβολίων mRNA).

Μεταξύ όσων είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον κοροναϊό και είχαν επίσης εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή CoronoVac, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού ήσαν παρόμοια στους σοβαρά παχύσαρκους και σε εκείνους με κανονικό βάρος.

«Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία τού να δοθεί προτεραιότητα και να αυξηθεί ο εμβολιασμός στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία», δήλωσε ο δρ Γιουμούκ, καθώς οι άνθρωποι αυτοί, αν δεν έχουν αποκτήσει και κάποια φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19, πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου ιδίως μετά την επικράτηση της Omicron.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει