Κοροναϊός: Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα λόγω μετάλλαξης

Ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που προέρχεται από την Ισπανία μπορεί να είναι ο ένοχος για το δεύτερο και καταστροφικό κύμα που χτύπησε στην Ευρώπη, όπως κατέληξε πρόσφατη έρευνα.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα ανίχνευσε την εξέλιξη και τη μετάδοση του ιού και λέει πως αυτή η παραλλαγή του, που αποκαλούν 20A.EU1, εντοπίζεται στο 90% των κρουσμάτων της Βρετανίας από το καλοκαίρι.

Κάθε μετάλλαξη του ιού έχει τη δική της γενετική υπογραφή, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να εντοπιστούν οι απαρχές της.

Οι ερευνητές εντόπισαν την παραλλαγή 20A.EU1 σε μια φάρμα της βόρειας Ισπανίας τον Ιούνιο και θεωρούν πως από κει εξαπλώθηκε σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο μέσω του καλοκαιρινού τουρισμού, μέσα στη γενικότερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ένα τέτοιο γεγονός εγείρει ερωτήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου στελέχους με καλύτερους ελέγχους σε αεροδρόμια και σημεία εισόδου στις χώρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης πως αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος κρύβεται πίσω από το 80% των κρουσμάτων της Ισπανίας, το 60% της Ιρλανδίας και το 40% Ελβετίας και Γαλλίας.

Ομάδες επιστημόνων σε Ελβετία και Ισπανία, που χτύπησαν πρώτες το καμπανάκι για τη μετάλλαξη 20A.EU1, προσπαθούν τώρα να αξιολογήσουν αν είναι πιο μεταδοτική και φονική.

Για την ώρα, ισχυρίζονται πως αυτή η μετάλλαξη διευκολύνει τον Sars-CoV-2 να πλήττει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τον Ιούνιο εντοπίστηκε σε αγρότες της βόρειας Ισπανίας και εξαπλώθηκε μέσα σε έναν μήνα σε όλη την Ισπανία. Από τον Ιούλιο έχει εντοπιστεί σε 12 ευρωπαϊκές χώρες και από κει σε Χονγκ Κονγκ και Νέα Ζηλανδία, μέσω τουρισμού πάντα.

Σωτήρης Τσιόδρας: Το σύστημα υγείας θα πιεστεί λόγω μετάλλαξης του ιού

Στην εκτίμηση ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί το επόμενο διάστημα λόγω του κοροναϊού, προχώρησε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα της επιδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μας ανησυχεί ότι έχουμε φτάσει σε μέσο αριθμό τις 100 εισαγωγές την ημέρα, που μαθηματικά θα πιέσει το σύστημα το επόμενο διάστημα».

«Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας. Στα δεδομένα που έδειξε ο κ. Τσιόδρας, παρουσίασε άνοδο στον αριθμό των νοσηλευομένων στις ηλικίες 45-54 και 55-64 «και από εκεί θα οδηγηθούμε σε διασωληνώσεις».

Ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας είπε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες υπάρχει αύξηση εκθετική της καμπύλης των κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 που συνεχίστηκε και μετά το καλοκαίρι με τους νέους να γίνονται αιτία διασποράς.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «η εκτίμηση με μαθηματικά μοντέλα είναι ότι τα κρούσματα κοροναϊού είναι τρεις φορές παραπάνω από όσα έχουν καταγραφεί», προσθέτοντας ότι πανελλαδικά «έχουμε ανέβει στο 5,4% στον δείκτη θετικότητας που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό και την ανάγκη για πιο στοχευμένους ελέγχους».

Σε σχέση, δε, με την Ευρώπη που «στενάζει από κοροναϊό» η Ελλάδα ακολουθεί την πορεία της κατά 10-15 ημέρες. Για την Αττική ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «μετά από μια προσωρινή σταθεροποίηση εξακολουθεί να δείχνει στοιχεία ανοδικών τάσεων με ευρεία γεωγραφική διασπορά με τη θετικότητα να είναι στο 5,7%. Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι «μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τα πήγε καλά και μετά υπήρξε εκθετική αύξηση με τη μεγάλη διασπορά να είναι στην ομάδα 18-24».

Το επόμενο διάστημα ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι αναμένουμε αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ, αλλά και των θανάτων, ενώ ειδικά για τον δείκτη RO είπε ότι είναι πάνω από το 1.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στο στέλεχος του ιού λέγοντας ότι «έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα.

Όσον αφορά το εμβόλιο επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει