Κοροναϊός: Μεταλλαγμένο το στέλεχος που «χτύπησε» Ευρώπη και ΗΠΑ

Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μετάλλαξη του κοροναϊού που αυξάνει το βαθμό της επιθετικότητάς του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη στις αρχές Φεβρουαρίου και λίγο αργότερα ακόμα πιο επιθετικό «χτύπησε» τις ΗΠΑ.

Υποστηρίζουν μάλιστα πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι αυτό που επικρατεί πλέον ανά τον κόσμο και εκφράζουν το φόβο ότι ενδέχεται τα εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του κοροναϊού στις ΗΠΑ να μην είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του  μεταλλαγμένου στελέχους.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, είναι σημαντικό πως ο Covid-19, δεν μεταλλάσσεται με υψηλή ταχύτητα. Ωστόσο, δεν παύει να μεταλλάσσεται και αυτό είναι ανησυχητικό.

Οι ερευνητές του Los Alamos ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παρακολούθηση των μεταλλάξεων του κοροναϊού σε «πραγματικό χρόνο» με σκοπό να εξετάσουν τις ιογενείς αλληλουχίες γονιδιώματος, αλλά και να κατανοήσουν τον τρόπο  με τον οποίο αλλάζει ο ιός.

Ενώ ο έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ερευνητές ανακάλυψαν 14 μεταλλάξεις. Ορισμένες από αυτές εντοπίστηκαν απομονωμένες σε κάποιες κοινότητες, άλλες πιο εξαπλωμένες, ενώ σε μία περίπτωση χρειάστηκε να σημάνει συναγερμός.

Μετάλλαξη σημειώθηκε, συγκεκριμένα, στην πρωτεΐνη σε σχήµα ακίδας, μέρος του ιού που προεξέχει από την επιφάνειά του και που του επιτρέπει να προσβάλλει ανθρώπινα κύτταρα.

Τη μεταλλαγμένη αυτή πρωτεΐνη την ονόμασαν Spike D614G οι ερευνητές.

Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως η συχνότητα εμφάνισης της G614 αυξανόταν με ανησυχητικό ρυθμό στη διάρκεια του Μαρτίου, όπως έγραψαν στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου. Κάποια στιγμή η μετάλλαξη G614 και μια άλλη μετάλλαξη, D614, συγχωνεύτηκαν για να «δώσουν» τη μετάλλαξη D614G.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πιο μολυσματική, εισβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία σε πνευμονικά κύτταρα, ενώ «ξεφεύγει» από τα αντισώματα που αναπτύσσει το ανθρώπινο σώμα ενάντια στον ιό.

Kκαι νέα δεδομένα για τη μετάλλαξη του κοροναϊού: Πιθανόν να αποτελεί ανασυνδυασμό παγκολίνου και νυχτερίδας

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του κοροναϊού, δίνει μια άλλη μελέτη ερευνητών των Ινστιτούτων Πληροφορικής και Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η τρέχουσα πανδημία Coronavirus 2019 (COVID-19) προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, και εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλον τον κόσμο.

Η υπολογιστική ανάλυση του DNA 1.800 δειγμάτων SARS-CoV-2, επιτρέπει να κατανοήσουμε με ακρίβεια την πρόσφατη εξελικτική του πορεία και τους μηχανισμούς προσαρμοστικότητάς του, καθώς δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπευτική ούτε και προληπτική στρατηγική.

Αυτή η μελέτη αποσκοπεί στην κατανόηση φαινομένων όπως ο γενετικός ανασυνδυασμός, ο ρυθμός μετάλλαξης και γεγονότα προσαρμογής στο DNA του SARS-CoV-2 που μπορεί να συνέβαλαν στην εξέλιξή του.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το DNA του κοροναϊού του παγκολίνου μπορεί να έχει ανασυνδυαστεί με αυτό του κοροναϊού της νυχτερίδας, ή το DNA του σκαντζόχοιρου με αυτό του σπουργιτιού, φαινόμενα που είναι πιθανό να έχουν συμβεί στο παρελθόν και να έχουν επηρεάσει την εξέλιξη του SARS-CoV-2. Εντοπίστηκαν επίσης τμήματα του DNA που ενδεχομένως έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης και διάδοσης του ιού. Παρόμοια φαινόμενα ανασυνδυασμών ενδέχεται να έχουν συμβεί πρόσφατα και σε ανθρώπους, παρά το ότι αυτό δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί άμεσα».

Οι ερευνητές στη μελέτη τους εκτίμησαν και τις παραμέτρους ενός δημογραφικού σεναρίου, όπως αναφέρεται, κατά το οποίο λαμβάνει χώρα υποθετική εκθετική αύξηση των πληθυσμών SARS-CoV-2 που έχουν μολύνει ευρωπαϊκές, ασιατικές και βόρειες αμερικανικές ομάδες, και αποδείχθηκε ότι μια ταχεία εκθετική αύξηση του μεγέθους του πληθυσμού SARS-CoV-2 μπορεί να δικαιολογήσει τον παρατηρούμενο πολυμορφισμό στο DNA του.

«Η μελέτη αυτή, πέρα από τα καινούρια ευρήματα που παρουσιάζει, μπορεί να συνεισφέρει και στην ορθότερη κατανόηση των συσχετίσεων των DNA του ιού με τη σοβαρότητα της νόσου και την αλληλεπίδραση με το DNA του ανθρώπου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό bioRxiv με τίτλο «Population genomics insights into the recent evolution of SARS-CoV-2» ενώ μέλη της Ερευνητικής Ομάδας είναι οι ερευνητές Παύλος Παυλίδης (ΙΤΕ), Μαρία Βασίλαρου (ΙΤΕ), Απόστολος Μπελούκας (ΠΑ.Δ.Α), Νίκος Αλαχιώτης (ΙΤΕ) και Ιωάννα Γαρεφαλάκη (ΙΤΕ).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει