Κοροναϊός: Μπορεί να μπει στον εγκέφαλο μέσω της μύτης

Ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα «χτυπώντας» τον εγκέφαλο, έχοντας εισέλθει από τη μύτη.

Αυτό αναφέρει νέα γερμανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, γενετικό υλικό του κοροναϊού βρέθηκε σε μεγάλες ποσότητες στη βλέννα της μύτης, ενώ στον εγκέφαλο εντοπίστηκαν οι ακίδες της πρωτεΐνης του κοροναϊού.

Το γεγονός αυτό αποτελεί την πρώτη απτή απόδειξη ότι ο κοροναϊός μπορεί να μολύνει τους νευρώνες του εγκεφάλου μέσω της οδού της βλεννογόνου.

Ο κοροναϊός μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο του ανθρώπου, αν «μπει» στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης και κολλήσει στη ρινική βλέννα, όπως αποκαλύπτει, συγκεκριμένα, η νέα έρευνα.

Ένας στους τρεις νοσούντες αναφέρουν, πάντως, συμπτώματα όπως απώλεια της όσφρησης και της γεύσης, αλλά και πονοκεφάλους, κόπωση, ζαλάδα και ναυτία.

Επιστήμονες στη Γερμανία, έκαναν 33 νεκροψίες σε ασθενείς που πέθαναν από κοροναϊό και εξέτασαν την βλέννα στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας ακριβώς πάνω από το στόμα, στο σημείο όπου που ο φάρυγγας ενώνεται με την ρινική κοιλότητα, αλλά και πήραν δείγματα από τον ιστό του εγκεφάλου.

Γενετικό υλικό του κοροναϊού βρέθηκε σε μεγάλες ποσότητες στην βλέννα της μύτης, αλλά βρέθηκαν και στον εγκέφαλο οι ακίδες της πρωτεΐνης του κοροναϊού που προεξέχουν από τον ιό και προσκολλώνται στους ανθρώπινους υποδοχείς με σκοπό να μολύνουν τα κύτταρα.

Ο δρ Frank Heppner, ο οποίος είναι από τους συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Charité του Βερολίνου σημείωσε: «Μόλις ο ιός εισχωρήσει μέσα στον οσφρητικό βλεννογόνο, φαίνεται να χρησιμοποιεί νευροανατομικές συνδέσεις, όπως το οσφρητικό νεύρο, για να φτάσει στον εγκέφαλο».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ακαδημαϊκοί κατάφεραν να συλλάβουν την πρώτη ηλεκτρονική μικροσκοπική εικόνα ακέραιων σωματιδίων κοροναϊού μέσα στη βλέννα.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο μέχρι αυτή την στιγμή πώς ο κοροναϊός από αυτό το σημείο και μετά φτάνει στον εγκέφαλο.

Πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάνει εκεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων αφού ο κοροναϊός βρέθηκε και στα «τοιχώματα» των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ανίχνευσε επίσης ανοσοκύτταρα στο εγκεφαλικό υγρό, τα οποία ενεργοποιήθηκαν μετά τη μόλυνση.

Ο καθηγητής Heppner τόνισε: «στα μάτια μας η παρουσία του κοροναϊού στα κύτταρα του οσφρητικού βλεννογόνου εξηγούν τα συμπτώματα της απώλειας της όσφρησης και της γεύσης».

Βρέθηκαν επίσης σε σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει