Κοροναϊός: Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές

Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει ο κοροναϊός είναι αρκετές, όμως νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι η Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές επιπλοκές, μεταξύ αυτών εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και δυσκολίες στην κίνηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology: Clinical Practice», αυτές οι επιπλοκές μπορούν να συμβούν ακόμα και σε ήπιες περιπτώσεις του νόσου.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, δρ Pria Anand, καθηγήτρια βιολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, «αυτές οι συγκεκριμένες επιπλοκές της Covid, αλλά και οι νευρολογικές διαταραχές γενικότερα, έχουν να κάνουν με την ικανότητα αλληλεπίδρασης με τους άλλους κι αυτό είναι ένα από τα πιο καταστροφικά πράγματα με αυτόν τον ιό».

Η Covid-19 έχει βρεθεί ότι προκαλεί πονοκεφάλους και αλλαγές στη νοητική κατάσταση κάποιων ασθενών, υπάρχουν όμως και περισσότερες επιπλοκές, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Η μελέτη εξέτασε 921 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για κοροναϊό σε νοσοκομείο της Βοστόνης και οι 74 από αυτούς χρειάστηκαν νευρολογική εκτίμηση.

Οι 18 από αυτούς είχαν πάθει εγκεφαλικό, οι 15 υπέφεραν από επιληπτικές κρίσεις και οι 26 παρουσίαζαν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες. Εφτά ανέπτυξαν κινητικά προβλήματα.

Δέκα μάλιστα από αυτούς έφυγαν τελικά από τη ζωή, από πολυοργανική ανεπάρκεια.

«Οι νευρολογικές διαταραχές της Covid-19 μπορεί να προέλθουν από διαφορετικές αιτίες από τον ιό, αλλά συνήθως είναι αντανάκλαση της αντίδρασης του νευρικού συστήματος στη μόλυνση», δήλωσε η δρ Orly Avitzur.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει