Κοροναϊός: Ο κίνδυνος για όσους έχουν περιοδοντίτιδα

Τριπλάσιο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τη νόσο Covid-19, εφόσον μολυνθούν, έχουν οι ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα, σύμφωνα με νέα ισραηλινή έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λίορ Σαπίρα της Οδοντιατρικής Σχολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κλινικής Περιοδοντολογίας «Journal of Clinical Periodontology» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας (EFP), ανέλυσαν στοιχεία για 568 ασθενείς με Covid-19 στο Κατάρ, εκ των οποίων οι 40 είχαν χρειαστεί εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ οι 258 (το 45%) είχαν περιοδοντίτιδα.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα Cοvid-19 με σοβαρές περιπλοκές ήταν 3,7 φορές μεγαλύτερη για τους ασθενείς με περιοδοντίτιδα, ενώ ο κίνδυνος εισαγωγής τους σε ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος 3,5 φορές, για διασωλήνωση 4,6 φορές και για θάνατο σχεδόν εννέα φορές.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως η φλεγμονή στη στοματική κοιλότητα μπορεί να ανοίξει την πόρτα στο να γίνει ο κοροναϊός πιο βίαιος. Η στοματική φροντίδα πρέπει να αποτελεί μέρος των συστάσεων υγιεινής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19», δήλωσε ο δρ Σαπίρα, που είναι και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της EFP.

Η περιοδοντίτιδα, μία σοβαρή νόσος των ούλων, πλήττει σχεδόν τους μισούς ενήλικες παγκοσμίως. Προκαλώντας σοβαρή φλεγμονή στα ούλα, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί, εκτός από την απώλεια δοντιών, να εξαπλωθεί στο σώμα.

Όπως ανέφερε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Μαριάνο Σαντζ του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, τα βακτήρια του στόματος στους ασθενείς με περιοδοντίτιδα μπορούν να εισπνευσθούν και να μολύνουν τους πνεύμονες, ιδίως στην περίπτωση διασωλήνωσης. Αυτό, σημείωσε, «μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση των ασθενών με Covid-19 και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου τους. Το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία πρέπει να εντοπίζει τους ασθενείς Covid-19 με περιοδοντίτιδα και να τους δίνει στοματικά αντισηπτικά για να μειώσει τη μετάδοση των βακτηρίων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει