Κοροναϊός: Oι εμβολιασμένοι νεφροπαθείς κινδυνεύουν λιγότερο

Μια νέα βρετανική έρευνα έδειξε ότι οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, λόγω σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας και οι οποίοι εμβολιάζονται κατά του κοροναϊού, έχουν μικρότερο κίνδυνο για βαριά Covid-19, νοσηλεία και θάνατο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση έχουν κάπως μειωμένη ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια Covid-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η νέα μελέτη δείχνει πάντως ότι όσοι εμβολιάζονται και μετά μολύνονται από τον κοροναϊό, έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους νεφροπαθείς..

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντεμπασίς Μπάνερτζι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St.George του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό CJASN (Clinical Journal of the American Society of Nephrology) της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.323 ασθενείς, από τους οποίους 1.047 ανεμβολίαστοι (79%), 87 (7%) είχαν κάνει μία δόση και 190 (14%) δύο δόσεις.

Διαπιστώθηκε ότι από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό, οι περισσότεροι εμφάνισαν ήπια νόσο, το 39% χρειάστηκαν νοσηλεία και το 13% πέθαναν. Μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά νόσο είχαν οι νεφροπαθείς μεγάλης ηλικίας, με διαβήτη και σε ανοσοκαταστολή.

Εκτιμήθηκε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις σχετιζόταν με μικρότερο κατά 75% κίνδυνο για νοσηλεία και 88% για θάνατο, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Δεν διαπιστώθηκε μικρότερη προστασία του εμβολίου στους άνω των 65 ετών αναφέρει το δημοσίευμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει