Κοροναϊός: Οι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν μετά από εκατομμύρια εμβολιασμούς

Οι πιθανές σπάνιες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες των εμβολίων κατά του κοροναϊού μπορεί να προκύψουν -αν προκύψουν…- μετά από τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με ειδικούς επιδημιολόγους που μίλησαν για το εμβόλιο στο Newsweek.

Ωστόσο, όπως τόνισαν, τα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά ενός ιού που έχει σκοτώσει πάνω από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και εξακολουθεί να μαίνεται σε πολλές χώρες υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

Τα εμβόλια των φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca είναι πρωτοπόρα και έτοιμα για διάθεση στο δυτικό κόσμο. Οι δοκιμές της Φάσης 3 έδειξαν ότι τα δύο πρώτα είχαν 95% αποτελεσματικότητα έναντι της Covid, ενώ το τρίτο είχε 62% αποτελεσματικότητα μετά από δύο πλήρεις δόσεις και 90% μετά από μισή δόση και πλήρη δόση.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες για οποιοδήποτε εμβόλιο εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες, τις ήπιες, βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που εξασθενίζουν μέσα σε λίγες ημέρες και πιθανές σοβαρές παρενέργειες, όπως αλλεργίες ή αυτοάνοσες ασθένειες.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται μέσα σε δύο μήνες μετά την ανοσοποίηση ενός ατόμου, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι σοβαρό πιθανότατα είχε θα είχε ήδη εμφανιστεί μέχρι τώρα στους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων, σύμφωνα με ειδικούς στο Newsweek.

Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες για το εμβόλιο Moderna περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις και πονοκεφάλους. Η Pfizer/BioNTech ανέφερε την κόπωση και τους πονοκεφάλους ως συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η λήψη του AstraZeneca μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες παρενέργειες με τη Moderna και την Pfizer, καθώς και πυρετό. Πρόκειται, όμως για ένα «ευπρόσδεκτο» σύμπτωμα που καταδεικνύει πως το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί.

Τι γνωρίζουμε για τις μακροπρόθεσμες ή σπάνιες παρενέργειες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό να προκύψουν μακροχρόνιες ή σπάνιες παρενέργειες μετά από τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτά δεν θα είναι γνωστά τη στιγμή που οι διεθνείς οργανισμοί φαρμάκων των διαφόρων χωρών θα εγκρίνουν τα εμβόλια, σύμφωνα με τον William Moss, διευθυντή του Διεθνούς Εκτελεστικού Κέντρου Πρόσβασης Εμβολίων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins. Αυτός, όπως λέει, είναι ο λόγος για τον οποίο επιστήμονες, κατασκευαστές και αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις τυχόν παρενέργειες ακόμα και μετά τη διάθεση των εμβολίων.

«Η παρακολούθηση και η υποβολή εκθέσεων αυτών των αποτελεσμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε εμβόλιο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, εξ ορισμού, οι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ακριβώς αυτό: “σπάνιες”», δήλωσε ο Alessandro Sette, καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας των Λοιμωδών Νόσων και Εμβολίων στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας της La Jolla στην Καλιφόρνια.

Και μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ένα πρόβλημα οφείλεται σε ένα εμβόλιο ή εάν ένα άτομο έχει αρρωστήσει εξαιτίας ενός άλλου προβλήματος υγείας για το οποίο δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία.

«Ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να οφείλονται σε σύμπτωση και να μην έχουν σχέση με το εμβόλιο», δηλώνει ο επιδημιολόγος Peter Chin-Hong, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Αλ Έντουαρντς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνει: «Κανείς δεν σταματά ποτέ να παρακολουθεί την ασφάλεια των φαρμάκων. Όλα τα φάρμακα και όχι μόνο τα εμβόλια, ακόμη και μετά τη λήξη των δοκιμών και την έναρξη της εφαρμογής τους παρακολουθούνται. Γενικά δεν περιμένουμε μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων».

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα όρια ασφάλειας για την έγκριση εμβολίου είναι υψηλότερα από άλλες ιατρικές παρεμβάσεις, όπως τα φάρμακα και ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως τα εμβόλια τα κάνουν άτομα που είναι υγιή.

Σύμφωνα με τον Έντουαρντς «υπάρχουν ακόμα άγνωστες περιοχές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εκπλήξεις, αλλά γενικά τα εμβόλια δεν ήταν ποτέ πιο ασφαλή από ό,τι είναι σήμερα, επειδή τώρα έχουμε προχωρήσει σε προηγμένες μεθόδους, που απαιτούνται για να τα κάνουμε καθαρά, ελεγχόμενα και με πολύ εκλεπτυσμένη σύνθεση, αποθήκευση, διανομή και διαχείριση».

Η μόλυνση από Covid είναι πιο επικίνδυνη από τη λήψη εμβολίου

Οι ακαδημαϊκοί που μίλησαν στο Newsweek έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τα οφέλη από τη λήψη εμβολίου κατά της Covid υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών κινδύνων.

Ο Έντουαρντ Χάτσινσον, επιστήμονας στο Κέντρο Έρευνας για Ιούς στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, επισημαίνει: «Με εξαίρεση την περίπτωση που μπορεί να συμμετείχατε ως υποψήφιος σε μια κλινική δοκιμή, κάτι που οπωσδήποτε εμπεριέχει ρίσκο, εάν κάνετε ένα εμβόλιο που έχει πάρει άδεια, είναι επειδή τα οφέλη έχει αποδειχθεί πως υπερτερούν των κινδύνων. Εάν πρόκειται να πάρετε μια απόφαση για τον εμβολιασμό, τον δικό σας και της οικογένειάς σας, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως υπάρχει πραγματικό ρίσκο που θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να πάρετε στην περίπτωση που επιλέξετε να μην κάνετε το εμβόλιο. Και οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται σ’ αυτό το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτεροι από τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσετε αν αποφασίσετε να εμβολιαστείτε».

«Γνωρίζουμε πλέον ότι οι κίνδυνοι από αυτά τα εμβόλια κατά της Covid είναι πολύ μικροί και δεν προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα όταν δόθηκαν σε πολλές χιλιάδες εθελοντές. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από SARS-CoV-2 είναι επί του παρόντος πολύ υψηλός. Ακόμη και εκείνοι που δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή Covid, όπως οι νέοι ή εκείνοι χωρίς υποκείμενες καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης ή τα καρδιακά προβλήματα, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού.

Εάν έχετε μια ήπια δόση του ιού, θα μπορούσατε μεν να ασθενήσετε ηπιότερα, αλλά να τον μεταδώσετε σε κάποιον άλλο που θα μπορούσε να ασθενήσει πολύ πιο σοβαρά ή ακόμα και να πεθάνει. Τέλος, κάτι που είναι επίσης σημαντικό: Θέλετε να ζείτε έτσι για πάντα; Με μάσκες και τηρώντας συνεχώς αποστάσεις; Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ελέγξουμε την εξάπλωση αυτής της ασθένειας και να ξαναζήσουμε τη ζωή μας κανονικά, όπως πριν», αναφέρει ο Χάτσινσον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει