Κοροναϊός: Oι στενοί διάδρομοι αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης

Οι διαστάσεις και το σχήμα ενός χώρου παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη διασπορά του κοροναϊού, όπως διαπίστωσε νέα επιστημονική έρευνα που μελέτησε το πώς τα ρεύματα αέρα διαχέουν τα μολυσμένα σταγονίδια στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, σταγονίδια κοροναϊού από το στόμα κρούσματος που περνά από έναν στενό διάδρομο παραμένουν για ώρα στον αέρα, απειλώντας με μόλυνση όσους ακολουθούν από πίσω του.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Physics of Fluids», χρησιμοποίησε μοντέλα προσομοίωσης με τα οποία προσομοίωσε τα μοτίβα διασποράς των σταγονιδίων σε διαφορετικού σχήματος χώρους, έχοντας πάντα ως βάση ένα κρούσμα που περπατά μπροστά και υγιείς ανθρώπους που ακολουθούν.

Τα αποτελέσματά τους επισημαίνουν τους υψηλούς κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά, αλλά και όποιος περπατά γρήγορα πίσω από κρούσμα σε στενούς διαδρόμους. Με τις ίδιες προσομοιώσεις μάθαμε για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα κλιματιστικά και οι κλειστοί χώροι.

Αν βήξει λοιπόν ένα κρούσμα σε έναν στενό διάδρομο, τα σταγονίδια που θα βγουν από το στόμα του θα στροβιλιστούν και θα ταξιδέψουν γύρω και πίσω από το σώμα του.

«Στα 2 μέτρα απόσταση, ο αντίκτυπος είναι σχεδόν αμελητέος στο ύψος του στόματος και των ποδιών, αλλά είναι ορατός στο ύψος της μέσης», παρατηρεί ο επικεφαλής της μελέτης Xiaolei Yang. Γι’ αυτό και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο.

Η μελέτη τονίζει πόσο σημαντικό είναι το σχήμα του χώρου για τη μετάδοση του κοροναϊού. Το νέφος των σωματιδίων μεταφέρει τον ιό σαν ένα μολυσμένο πέπλο που ακολουθεί το κρούσμα.

Τα ευρήματα «αποτελούν μεγάλη πρόκληση στο να σταθμίσουμε μια ασφαλή κοινωνική απόσταση σε μέρη όπως οι πολύ στενοί διάδρομοι, εκεί που ένας άνθρωπος μπορεί να εισπνεύσει σταγονίδια ιού ακόμα και αν ο ασθενής είναι πολύ μπροστά του».

Ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος για τα παιδιά, καθώς το νέφος καλύπτει στις προσομοιώσεις το ύψος που βρίσκεται το στόμα τους…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει