Κοροναϊός: Οι υγειονομικοί κινδυνεύουν έως και 7 φορές περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά

Νέα βρετανική μελέτη υπέδειξε τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από Covid-19, διαπιστώνοντας έως και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες νόσου για όσους απασχολούνται στον νευραλγικής σημασίας τομέα της υγείας.

Με διπλάσιο κίνδυνο ακολουθούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η έρευνα μελετά την περίοδο του πρώτου lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα από στοιχεία μελετών της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και τους καταγεγραμμένους θανάτους για το διάστημα 16 Μαρτίου-26 Ιουλίου 2020. Τα ευρήματα δημοσιεύονται διαδικτυακά στο Occupational & Environmental Medicine.

Υπολογίζεται ότι 120.075 υπάλληλοι ηλικίας 49-64 ετών συμμετείχαν στη μελέτη, εκ των οποίων 35.127 (29%) ταξινομήθηκαν ως εργαζόμενοι «πρώτης γραμμής» -στην υγειονομική περίθαλψη (9%), στις κοινωνικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση -(11%)- ενώ σε άλλη ομάδα συμπεριελήφθησαν το αστυνομικό προσωπικό και εργαζόμενοι στην παρασκευή και μεταφορά φαγητού (9%). Ως σοβαρή λοίμωξη ορίστηκε το θετικό αποτέλεσμα σε τεστ SARS-CoV-2 κατά τη νοσηλεία και ο θάνατος εξαιτίας του ιού.

Συνολικά, 271 εργαζόμενοι νόσησαν σοβαρά. Επρόκειτο για ιατρούς και φαρμακοποιούς, προσωπικό ιατρικής υποστήριξης, νοσηλευτές και άλλα παραϊατρικά επαγγέλματα, ενώ υψηλότερα ποσοστά σημείωσαν και οι απασχολούμενοι στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και τις μεταφορές.

Σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα, οι υγειονομικοί υπάλληλοι είχαν πάνω από επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, και 84% υψηλότερο κίνδυνο οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Οι εργαζόμενοι σε άλλες θέσεις με σημαίνοντα ρόλο διέτρεχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο.

Με μια επανακατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων, οι ερευνητές κατέληξαν πως το επικουρικό ιατρικό προσωπικό είχες έως και εννέα φορές περισσότερες πιθανότητας σοβαρής νόσου Covid-19, δυόμιση φορές παραπάνω οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ διπλάσιο κίνδυνο διέτρεχαν οι υπάλληλοι στις μαζικές μεταφορές.

Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί και ο φυλετικός παράγοντας στην ένταση της νόσου, καθώς τα στοιχεία έδειξαν πως μαύροι και ασιατικής καταγωγής ασθενείς σημείωσαν μεγαλύτερα ποσοστά βαριάς νόσησης.

Η μελέτη ρίχνει φως σε ένα πεδίο που δεν έχει απασχολήσει επαρκώς την επιστημονική κοινότητα, το ποσοστό δηλαδή κινδύνου που απειλεί εργαζόμενους σε άλλους τομείς πέραν της φύσει επικίνδυνης υγειονομικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό πως τα ποσοστά παρέμειναν σταθερά ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό παραγόντων κινδύνου όπως ο τρόπος ζωής, προηγούμενο ιατρικό ιστορικό και συνθήκες εργασίας.

Όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, βασισμένη σε στοιχεία της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου όχι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικά για το σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα ενισχύουν τα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών. Ενδεικτικά, πρόσφατη έρευνα επεσήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει