Όσοι παίρνουν στατίνες έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες σοβαρής νόσου Covid-19

Τα άτομα που παίρνουν στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν νοσηλευτούν για τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με μελέτη γιατρών του Columbia University of Vagelos College of Physicians and Surgeons και του NewYork-Presbyterian.

«Η μελέτη μας είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτήν την υπόθεση και τα δεδομένα θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που απαιτούνται για την επιβεβαίωση του οφέλους των στατινών στη νόσο Covid-19», λέει ο Aakriti Gupta, καρδιολόγος στο NewYork-Presbyterian Hospital και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

«Εάν το ευεργετικό τους αποτέλεσμα εμφανίζεται σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, οι στατίνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδειχθούν ως μια χαμηλού κόστους και αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική για τη νόσο Covid-19», προσθέτει ο επικεφαλής συγγραφέας Mahesh V. Madhavan, επίσης καρδιολόγος στο NewYork-Presbyterian.

Πώς οι στατίνες τράβηξαν την προσοχή

Οι Gupta, Madhavan και η ομάδα της μελέτης είναι καρδιολόγοι που φρόντισαν νοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19 την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας ξέσπασε στη Νέα Υόρκη.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς που αρρώστησαν πολύ βαριά και χρειάστηκαν νοσηλεία είχαν υψηλά ποσοστά υπερφλεγμονής και θρομβώσεων», λέει η Elaine Wan, Επίκουρη Καθηγήτρια Καρδιολογίας και Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας στο NewYork-Presbyterian / Columbia, από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης.

«Ως καρδιολόγοι, φυσικά, στο μυαλό μας ήρθαν οι στατίνες. Εκτός από τη γνωστή δράση τους στη μείωση της χοληστερόλης, οι στατίνες είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές και ανοσορυθμιστικές τους ιδιότητες», αναφέρει.

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι συγγραφείς εξέτασαν τα αποτελέσματα για 2.626 ασθενείς με Covid-19 που εισήχθησαν σε ένα ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο στο Μανχάταν κατά τις πρώτες 18 εβδομάδες της πανδημίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν 648 ασθενείς που χρησιμοποιούσαν τακτικά στατίνες πριν αναπτύξουν Covid-19 με 648 ασθενείς που δεν χρησιμοποίησαν στατίνες. Οι ασθενείς σε κάθε ομάδα αντιστοιχίστηκαν έτσι ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα δημογραφικά στοιχεία, στις συννοσηρότητες ή στη χρήση άλλων φαρμάκων στο σπίτι.

50% λιγότεροι θάνατοι μεταξύ χρηστών στατίνης

Μεταξύ των χρηστών στατίνης, 96 (14,8%) πέθαναν στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την εισαγωγή συγκριτικά με 172 (26,5%) ασθενείς που δεν ελάμβαναν στατίνες.

Όταν συμπεριλήφθηκαν κι άλλες διαφορές μεταξύ των ασθενών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση στατίνης συσχετίστηκε σημαντικά με μείωση κατά 50% της θνησιμότητας στο νοσοκομείο (εντός 30 ημερών). Οι ασθενείς με στατίνες έτειναν επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής.

Η χρήση στατίνης δεν συσχετίστηκε με στατιστικά σημαντική μείωση στη χρήση οξυγόνου (18,6% στους χρήστες στατίνης έναντι 21,9%), ημέρες σε αναπνευστήρα (13,5 έναντι 12,8) ή διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο (7 έναντι 7).

Άλλες μελέτες και μετα-αναλύσεις από την Κίνα έδειξαν επίσης όφελος επιβίωσης από τις στατίνες μεταξύ των ασθενών με Covid-19. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για ασθενείς σε δυτικές χώρες που γενικά έχουν περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο, η τρέχουσα μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που επιβεβαιώνουν τα οφέλη της προηγούμενης λήψης στατίνης για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19. Μικρότερες αναδρομικές μελέτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει