Κοροναϊός: Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για το χάπι της Merck (video)

Η κλινική διευθύντρια της Merck μίλησε για το χάπι κατά του κοροναϊού που εγκρίθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Η Ελληνίδα επιστήμονας Ζωή Αλεξοπούλου, απάντησε σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από το χάπι της Merck, το οποίο αναμένεται να γίνει ακόμη ένα «όπλο» απέναντι στην πανδημία.

Η δρ. Αλεξοπούλου μίλησε το βράδυ της Παρασκευής (5/11) στον ΑΝΤ1, αναφέροντας πως κατά τη διάρκεια των ερευνών παρατηρήθηκε «50% μείωση στη θνησιμότητα και τη νοσηλεία των ασθενών», με τα αποτέλεσμα να είναι τόσο εντυπωσιακά που επισπεύσθηκε η έγκριση του φαρμάκου.

«Δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του εμβολίου, που θα παραμένει η βασική ασπίδα μας έναντι του κορωνοϊού», σημείωσε η Ζωή Αλεξοπούλου και εξήγησε πως το φάρμακο για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να ληφθεί «εντός πέντε 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων» και ότι δεν είναι αποτελεσματικό για εκείνους που έχουν νοσήσει βαριά.

Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών για το χάπι της γρίπης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε πως το χάπι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών για χάπι κατά της γρίπης.

«Είναι σημαντικό το ότι το χάπι λαμβάνεται από το στόμα», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος των μελετών είναι να εξελιχθεί το χάπι, ώστε να το λαμβάνουν άτομα στο οποίων το οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει ασθενής με κοροναϊό.

Ως προς την ποσότητα παραγωγής η Ελληνίδα επιστήμονας εξήγησε ότι η MSD (αυτό είναι το επίσημο όνομα της Merck) έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του και υπολογίζεται η παραγωγή 10 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο 2021 και 20 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο 2022.

Όσο για την τιμή του φαρμάκου, η δρ Αλεξοπούλου είπε πως πολιτικής της εταιρείας είναι η κλιμακωτή τιμολόγηση ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε κράτους, οι χώρες δηλαδή με υψηλό ΑΕΠ θα το αγοράζουν ακριβότερα και οι χώρες με χαμηλό ΑΕΠ φθηνότερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει