Πιο μεταδοτική κατά 60% η παραλλαγή Delta από την Alpha

«Εφιάλτης» έχουν γίνει για τους ειδικούς οι παραλλαγές του κοροναϊού. Μάλιστα, φαίνεται πως κάποιες από αυτές είναι αρκετά μεταδοτικές, με αποτέλεσμα ο περιορισμός της πανδημίας να μην είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για την ανθρωπότητα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που πραγματοποίησε διακεκριμένος Βρετανός επιδημιολόγος, ο οποίος σημείωσε ότι η παραλλαγή Delta του νέου κοροναϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας, εκτιμάται πως είναι 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha, που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει τονίσει ότι η πλήρης έξοδος της Αγγλίας από το lockdown της Covid-19, που προγραμματίζεται στις 21 Ιουνίου, μπορεί να καθυστερήσει λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Delta.

Ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι εκτιμήσεις για το πλεονέκτημα μετάδοσης της παραλλαγής Delta έναντι της Alpha μειώθηκε και «η καλύτερή μας εκτίμηση είναι ότι πιθανόν είναι 60% πιο μεταδοτική».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι οποιοδήποτε τρίτο κύμα λοιμώξεων ενδέχεται να ανταγωνιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του περασμένου χειμώνα στην Βρετανία, που τροφοδοτήθηκε από την παραλλαγή Alpha, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, στην νοτιοανατολική Αγγλία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πως οποιαδήποτε αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία θα μεταφραστεί σε αύξηση του αριθμού θανάτων επειδή χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια από σοβαρές ασθένειες της παραλλαγής Delta.

Παραλλαγή Delta: Μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα άλλο τρίτο κύμα τουλάχιστον συγκρίσιμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό νοσηλειών», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο αριθμός θανάτων πιθανότατα θα είναι χαμηλότερος, τα εμβόλια έχουν πολύ αποτελεσματική προστασία… Όμως, και πάλι ενδέχεται να είναι αρκετά ανησυχητικό. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας πάνω από 127.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, εντούτοις περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου για τον νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), η παραλλαγή Delta μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer / ΒioNTech και AstraZeneca μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει μόνο μία δόση αυτών, αν και η προστασία είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Τέλος, ο Φέργκιουσον ανέφερε ότι έως και το ένα τέταρτο του πλεονεκτήματος μετάδοσης της παραλλαγής Delta έναντι της Alpha μπορεί να προέρχεται από την ανοσοδιαφυγή της από τα εμβόλια, λέγοντας πως αυτό είναι «μια συμβολή αλλά όχι μια συντριπτική συμβολή» για το πλεονέκτημά της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει