Κοροναϊός: Ποια είναι η ύπουλη «λειτουργία» του στελέχους Δέλτα

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, φοβάται την ταχεία εξάπλωση του ιδιαίτερα μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) και βλέπει την ανάγκη για δράση των πολιτικών.

«Αναμένω ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού θα εξαπλωθεί στη Γερμανία ακόμη πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη. Το ύπουλο πράγμα με αυτό το στέλεχος είναι ότι τα μολυσμένα άτομα έχουν πολύ γρήγορα ένα πολύ υψηλό ιικό φορτίο στον φάρυγγά τους και μπορούν έτσι να μολύνουν τους άλλους πριν καν διαπιστώσουν οι ίδιοι ότι έχουν μολυνθεί», δήλωσε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Για όσο διάστημα δεν έχουν εμβολιαστεί αρκετά άτομα, πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης στην καθημερινότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι μάσκες FFP2 θα πρέπει ασφαλώς να συνεχίσουν να φοριούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους εσωτερικούς χώρους», τόνισε.

«Τα κρατίδια πρέπει να ελέγξουν εάν τα μέτρα χαλάρωσης τα οποία ανακοίνωσαν ξεπερνούν τα όρια. Θα πρέπει επίσης να έχουν το πολιτικό ανάστημα να ανακαλέσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα εάν ο αριθμός των λοιμώξεων που προκαλείται από το στέλεχος Δέλτα αυξηθεί ξανά. Όπως έχει κάνει η βρετανική κυβέρνηση», συνέχισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου. Το ποσοστό του στελέχους του κοροναϊού Δέλτα που εντοπίστηκε στην Ινδία αυξήθηκε πρόσφατα σημαντικά στη Γερμανία, έστω και αν ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το ποσοστό επί του συνόλου των κρουσμάτων Sars-CoV-2 ήταν 6,2% την ημερολογιακή εβδομάδα 22 (31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου).

Λόγω της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα στη Βρετανία, η εκεί κυβέρνηση ανέβαλε την άρση όλων των μέτρων, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, έως τις 19 Ιουλίου.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ειδικοί και πολιτικοί συνιστούν προσοχή, επαγρύπνηση και εμβολιασμό

Προσεκτική παρακολούθηση του παραλλαγμένου στέλεχος Δέλτα, μέγιστη επαγρύπνηση διότι ο κοροναϊός δεν έχει ακόμα ηττηθεί και εμβολιασμό εν όψει της ενδεχόμενης εξάπλωσής του το φθινόπωρο συνιστούν ειδικοί και πολιτικοί στη Γερμανία.

«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά το ποσοστό του παραλλαγμένου στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) στις νέες λοιμώξεις οι οποίες καταγράφονται», δήλωσε ο Ούτε Τάιχερτ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στα φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

Ο επικεφαλής της Ιατρικής Ένωσης επέκρινε επίσης το γεγονός ότι «η αύξηση του προσωπικού στις γερμανικές υπηρεσίες υγείας συνεχίζεται αργά. Μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να δημιουργηθούν σε αυτές 1.500 νέες θέσεις για εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις δεν έχουν όμως ακόμη καλυφθεί», όπως είπε.

Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χότετσεκ εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι «το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) του κοροναϊού θα μπορούσε να υποτιμηθεί. Η εμφάνισή του και ο υψηλός βαθμός μόλυνσης από αυτό μας δείχνουν ότι δεν έχουμε νικήσει ακόμα τον κοροναϊό παρά τις αισθητά μειωμένες τιμές κρουσμάτων», δήλωσε επίσης σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Rheinische Post».

«Απαιτείται ακόμη η μέγιστη επαγρύπνηση. Η προσοχή και η σύνεση πρέπει να συνεχίσουν να καθορίζουν τις ενέργειές μας», τόνισε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός.Ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) -και καθηγητής επιδημιολογίας ο ίδιος- Καρλ Λάουτερμπαχ υποθέτει ότι «το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) του κοροναϊού θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη Γερμανία το φθινόπωρο, επειδή είναι πολύ πιο μεταδοτική. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα ιδίως, για τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί«, είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν προβλήματα με την μετάλλαξη Δέλτα, διότι αυτή η μετάλλαξη του κοροναϊού δεν ανθίσταται στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται», τόνισε ο πολιτικός του SPD.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει