Κοροναϊός: Ποια είναι τα νέα συμπτώματα

Όσο περισσότερο οι επιστήμονες παρατηρούν τον κοροναϊό, τόσο καλύτερα τον μαθαίνουν. Ακόμα και σήμερα που το εμβόλιο για την καταπολέμησή του είναι πλέον διαθέσιμο, οι επιστήμονες βρήκαν κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελούν πρώιμα συμπτώματα της νόσου Covid-19.

Αυτά τα συμπτώματα σήμερα με ισπανική μελέτη που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα είναι οι αλλοιώσεις στη γλώσσα και κηλίδες στα χέρια και τα πόδια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο σε 666 ασθενείς σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το 25% από αυτούς παρουσίαζε αλλοιώσεις στη γλώσσα και το 40% δερματικές βλάβες στα χέρια και τα πόδια.

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν αύξηση του μεγέθους της γλώσσας τους και αλλοιώσεις στις θηλές της, με τη μορφή λείας πλάκας, οι οποίες «συχνά συνδέονταν με την απώλεια της γεύσης», συνεχίζει η μελέτη αυτή, ένα μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Dermatology.

Άλλοι ασθενείς είπαν ότι είχαν αίσθηση καψίματος ή κοκκινίλες στα χέρια και τα πόδια, κηλίδες ή σημεία που είχαν ξεφλουδίσει.

Σε συνδυασμό με τα πιο συνηθισμένα, χαρακτηριστικά συμπτώματα της Covid-19, όπως είναι ο βήχας και ο πυρετός, οι ενδείξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σημειώνει η μελέτη την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λα Παθ της Μαδρίτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει