Κοροναϊός: Ποιες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη νόσο

Ως γνωστόν, ο κοροναϊός αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τους άνδρες και αυτή είναι μια διαπίστωση που έγινε από τον πρώτο κιόλας καιρό της πανδημίας.

Τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αποδείξει την υψηλότερη θνησιμότητα της Covid-19 στους άνδρες, κάτι που πιστοποιούν και οι εγχώριοι θάνατοι 2.545 γυναικών έναντι 3.649 ανδρών με τη νόσο.

Αν και πλήθος μελετών έχουν αποδώσει το γεγονός στις ορμονικές διαφορές των φύλων και τον σημαντικό προστατευτικό ρόλο των οιστρογόνων, παρέμενε ασαφές γιατί δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο ευάλωτες στη νόσο και αν οι ορμόνες εμπλέκονται και σε αυτή τη σχέση.

Την απάντηση αναζήτησαν δύο τεταρτοετείς φοιτήτριες από το Κολέγιο Ιατρικής Herbert Wertheim, οι Chitra Gotluru και Allison Roach, και πρόκειται να δημοσιευτεί τον ερχόμενο Μάρτιο στο Obstetrics and Gynecology.

«Διαπιστώσαμε ότι σε χώρες που διατηρούν μητρώα θανάτων από Covid-19 οι άνδρες έχουν διπλάσια θνησιμότητα, όπως και κάποιες γυναίκες συγκριτικά με άλλες», δήλωσαν οι ίδιες σχετικά με το ερευνητικό τους ερώτημα.

Όπως έδειξαν τα δεδομένα περισσότερων από 100 μελετών διεθνώς, καθώς και στοιχεία της Global Health 50/50, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας για τον έλεγχο της ισότητας των φύλων στην παγκόσμια υγεία, τα οιστρογόνα έκαναν τη διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ των γυναικών.

«Γυναίκες που είχαν μόλις γεννήσει είτε βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση, όπως πιθανώς και γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών φάνηκαν πιο ευάλωτες στον νέο κοροναϊό», ανέφερε η αρχισυγγραφέας της μελέτης δρ Carolyn Runowicz, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας και αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων στο Κολέγιο Herbert Wertheim και εξήγησε τον ρόλο-κλειδί των οιστρογόνων, και λιγότερο ίσως της προγεστερόνης, στην ανοσολογική απόκριση των γυναικών.

Οι θάνατοι από τη νόσο στις γυναίκες καταγράφουν ανοδική πορεία μετά τα 50 χρόνια, ηλικία που συνδέεται με την εμμηνόπαυση και τη μείωση παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης από τον οργανισμό.

Η επίπτωση των μειωμένων ορμονών αποκαλύπτεται και σε περιστατικά βαριάς νόσησης με Covid-19 σε γυναίκες κατά τη λοχεία, κάτι που εξηγείται από την απότομη μείωση της προγεστερόνης μετά τον τοκετό μετά από τη σημαντική αύξησή της -όπως και των οιστρογόνων- κατά την εγκυμοσύνη.

Τέλος, αναφορικά με γυναίκες που πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, η ερευνητική ομάδα εκτίμησε ότι η ευαλωτότητά τους οφείλεται πιθανώς σε αυξημένους παράγοντες κινδύνου όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτης, αλλά και υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, ενώ επεσήμανε πως τα ευρήματα, μολονότι χρήζουν περαιτέρω έρευνας και επανάληψης, εφιστούν την προσοχή στις γυναίκες που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει