Κοροναϊός: Ποιες υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν περισσότερο

Καθώς είναι πλέον σαφές πως ζούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού και η μάσκα είναι το μοναδικό μέχρι τώρα μέσο προστασίας, προκύπτει εκ νέου το ερώτημα ποιες είναι οι μάσκες που προστατεύουν περισσότερο.

Αφού οι ειδικοί έχουν απορρίψει ολοκληρωτικά τις προσωπίδες (που βεβαίως δεν είναι καν μάσκες) και τις μάσκες με βαλβίδα, το κύριο όπλο προστασίας των πολιτών είναι οι χειρουργικές και οι υφασμάτινες μάσκες. Ήδη είναι γνωστό πως οι χειρουργικές μάσκες προστατεύουν περισσότερο από τις υφασμάτινες, ωστόσο οι δεύτερες είναι πιο φθηνές, αφού υπάρχει η δυνατότητα να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ωστόσο, στις υφασμάτινες μάσκες υπάρχει επιπλέον κάποια διαβάθμιση. Υπάρχουν υφασμάτινες μάσκες που δίνουν μια πλαστή αίσθηση ασφάλειας στον καταναλωτή, καθώς επιτρέπουν τη διέλευση ακόμα και μεγάλων σωματιδίων.

Πρόσφατη βρετανική έρευνα βρήκε πως τρεις από τις υφασμάτινες μάσκες που έλεγξαν οι ερευνητές απέτυχαν να συγκρατήσουν το 93% των βακτηριδιακών σωματιδίων, γεγονός που σημαίνει πως οι μάσκες δεν τα φίλτραραν ούτε στην εκπνοή ούτε στην εισπνοή.

Οι καλύτερες υφασμάτινες μάσκες μπόρεσαν, ωστόσο, να συγκρατήσουν τα σωματίδια τόσο καλά όσο και οι χειρουργικές μάσκες, αποτρέποντας το 99% των σωματιδίων να περάσουν μέσα από το ύφασμα.

Οι υφασμάτινες μάσκες δεν είναι σχεδιασμένες να συγκρατούν μικροσκοπικά σωματίδια, όπως οι ιοί. Είναι σχεδιασμένες να αιχμαλωτίζουν κυρίως μεγαλύτερα σταγονίδια και αερολύματα, ώστε να περιορίζουν τη μετάδοση του ιικού φορτίου που μπορεί να περιέχουν.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποδεικνύουν πως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ποιότητα ανάμεσα στις επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες. Οι πιθανότητες λένε πως αν μια μάσκα επιτρέπει να περάσουν βακτήρια, τότε επιτρέπει να περάσει και ο ιός», αποκαλύπτει η ακαδημαϊκός Cath Noakes του Πανεπιστημίου του Λιντς.

Σε άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «BMJ Open», η καθηγήτρια Eugenia O’Kelly έλεγξε πόσο αποδοτικά είναι υφάσματα, όπως μπλουζάκια, κάλτσες και τζιν, όταν χρησιμοποιούνται ως μάσκες προστασίας.

Και βρήκε πως μόνο οι υφασμάτινες μάσκες που αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα υφάσματος είναι αποτελεσματικές. Αυτές εγκλωβίζουν το 45% των σωματιδίων, σε σχέση με το 35% που συγκρατούν οι μάσκες μονής στρώσης.

Οι επιπλέον στρώσεις προσθέτουν περίπου ένα επιπλέον 11% στην ικανότητα φιλτραρίσματος μιας μάσκας, αν και αυτό επηρέασε την αναπνοή. Η αναπνοή είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που φορούν γυαλιά, επειδή όταν η αναπνοή παγιδεύεται μέσα στη μάσκα, μπορεί να προκαλέσει θάμπωμα των φακών κι αυτό αναγκάζει τους ανθρώπους να τραβήξουν προς τα κάτω ή ακόμα και να αφαιρέσουν τη μάσκα τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε κίνδυνο. Καθώς μάλιστα πλησιάζει ο χειμώνας και ο αέρας θα γίνεται πιο κρύος τα γυαλιά θα θαμπώνουν πιο εύκολα με μια μάσκα πολλαπλών στρώσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει