Κοροναϊός: Ποιοι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα

Ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού είναι η διάρκεια της ανοσίας όσων έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη.

Oι περισσότερες έρευνες να καταλήγουν σε αντιφατικά αποτελέσματα τόσο για τη διάρκεια όσο και για το κατά πόσο μπορούν να παράξουν προστατευτικά αντισώματα έναντι του ιού.

Εξάλλου, είναι πολλές πλέον οι περιπτώσεις ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον ιό και έχουν νοσήσει ξανά, γεγονός που έχει ωθήσει κάποιους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η ανοσία διαρκεί ελάχιστα.

Μία νέα μελέτη -με επικεφαλής ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών- που δημοσιεύεται στο Cell- έρχεται να προσθέσει νέα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης εξετάστηκαν δείγματα αίματος και κύτταρα από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσο Covid-19, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν ότι, ενώ τα αντισώματα κατά του ιού εξασθένησαν στους περισσότερους ασθενείς μετά το πέρας της λοίμωξης, ένα υποσύνολο αυτών παρήγαγε αντισώματα αρκετούς μήνες αργότερα.

Το κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων αυτών είναι ότι είχαν βραχύτερη διάρκεια συμπτωμάτων της λοίμωξης έναντι των υπολοίπων, γεγονός που υποδεικνύει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι ορισμένοι ασθενείς που αναρρώνουν ταχύτερα από την Cοvid-19 ενδεχομένως έχουν μία πιο αποτελεσματική και δυνατή ανοσοαπόκριση.

«Εντοπίσαμε ένα υποσύνολο ατόμων που αναρρώνουν γρήγορα, διατηρώντας επίπεδα αντισωμάτων έναντι του ιού μετά τη νόσο Covid-19» δηλώνει ο Duane Wesemann, ανοσολόγος και συνεργάτης ιατρός στο Τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιών του Νοσοκομείου Brigham, και αναπληρωτής καθηγητής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Το είδος της ανοσολογικής απόκρισης που βλέπουμε σε αυτά τα άτομα μοιάζει σα να προσθέτει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ένα δυνητικό στρώμα προστασίας, απέναντι σε μελλοντικές συναντήσεις με τον ιό», επισημαίνει και προσθέτει χαριτολογώντας πως είναι κάπως σαν την επένδυση σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έναντι μελλοντικής αναποδιάς.

Το εργαστήριο υπό τον Duane Wesemann μελετά το σύνολο αντισωμάτων που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή και πώς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν παθογόνα. Την άνοιξη του 2020, η επιστημονική ομάδα εστίασε στην πανδημία Covid-19 και την ανοσολογική αντίδραση των ασθενών για την κατανόηση της φύσης της απόκρισης των αντισωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν 92 άτομα στην περιοχή της Βοστόνης που είχαν αναρρώσει από τον κοροναϊό την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020. Οι πέντε εξ αυτών είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Οι ερευνητές συνέλεγαν και ανέλυαν δείγμα αίματος των συμμετεχόντων στη μελέτη σε μηνιαία βάση, μετρώντας μία σειρά αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοσφαιρίνης-G (IgG) έναντι του ιού που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες -σε όσους διατηρούν τα αντισώματα έναντι του κοροναϊού για αρκετές εβδομάδες και σε όσους εξασθενούν- και κατόπιν ανέλυσαν πιθανές συσχετίσεις με κλινικά και άλλα ανοσολογικά δεδομένα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα αντισώματα IgG κατά του ιού τείνουν να μειώνονται σημαντικά στα περισσότερα άτομα με την πάροδο τριών έως τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, σε περίπου 20% των ατόμων η παραγωγή αντισωμάτων παρέμεινε σταθερή ή βελτιωμένη κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Τα άτομα αυτά είχαν παρουσιάσει συμπτώματα για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο σε σύγκριση με τους υπολοίπους (μέσος όρος 10 ημερών έναντι 16 ημερών). Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι είχαν διαφορές στους πληθυσμούς Τ κυττάρων μνήμης και Β κυττάρων, δύο τύπους ανοσοκυττάρων που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί στην ανοσολογική μνήμη και προστασία.

«Τα δεδομένα καταδεικνύουν έναν τύπο ανοσοαπόκρισης που δεν είναι μόνο ικανός να χειριστεί ιογενείς λοιμώξεις οδηγώντας σε γρήγορη υποχώρηση των συμπτωμάτων, αλλά είναι και καλύτερος στην παραγωγή κυττάρων που μπορούν να συμβάλλουν σε μακροπρόθεσμη παραγωγή αντισωμάτων IgG», εξηγεί ο καθηγητής Wesemann και προσθέτει: «Αν κατανοήσουμε πώς αυτά τα άτομα μπορούν να υποστηρίξουν μια περισσότερο μακροπρόθεσμη παραγωγή αντισωμάτων, εκτός από την άμεση σχέση με τη νόσο Covid-19 θα βοηθήσει παράλληλα στην κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος γενικότερα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει